Bogota’da ilk kez bir kadın belediye başkanı seçildi

Kolombiya’nın başkenti Bogota’daki yapılan yerel seçimlerde lezbiyen olduğunu açıkça ifade eden kadın aday Claudia Lopez kazandı. Eski gerilla hareketi FARC, bir belediye kazandı.

Şiddetli bir seçim kampanyasına rağmen, Bogota’daki seçimler sakin geçti. 49 yaşındaki merkez sol adayı Claudia Lopez, 7,2 milyon nüfuslu başkenti belediye başkanı olarak seçildi.

Eski senatör ve bir yılı aşkın bir süredir iktidarda olan sağcı iktidar karşıtı Lopez, “Bugün Bogota, sadece gelecek dört yılda kentin değişmesine oy vermedi, aynı zamanda bu kuşağın toplumumuzu da değiştirmesi için oy kullandı” dedi.

Lopez oyların yüzde 35,21’ini alırken, ikinci sırada liberal Carlos Fernando Galan yüzde 32,48 ile yer aldı.

Lopez’in zaferi, geleneksel olarak liberal ve muhafazakar elitler tarafından yönetilen Kolombiya açısından yeni bir sayfanın açılması olarak değerlendirildi.

LOPEZ: KENDİMİZİ ERKEK EGEMENLİĞİNDEN KURTARACAĞIZ

Lopez, seçim zaferi ardından “Kendimizi erkek egemenliği, ırkçılık, sınıfçılık, eşcinsel karşıtlığı ve yabancı düşmanlığından kurtaracağız” dedi.

Seçimlere 2016’da devletle barış anlaşması yaparak siyasi partiye dönüşen FARC da katıldı.

Claudia Lopez, barış sürecinden yana olduğunu söylese de, FARC ile ittifak yapmayı reddetti.

Toplamda 36,6 milyon seçmen 1.101 belediye başkanı ve belediye meclis üyesi ile 32 vali ve il meclislerini seçmek için sandık başına çağrılmıştı. 116 bin 428 aday seçimlerde yarıştı. Bunların yüzde 37’si kadınlardan oluşuyordu. Seçilenler 1 Ocak’ta göreve başlayacaklar.

İKTİDAR PARTİSİ AĞIR YENİLGİ ALDI

İktidardaki sağcı parti yerel seçimlerde ağır yenilgi aldı. Devlet Başkanı’nın partisi Demokratik Merkez, kendi kalelerinde de kaybetti. Partinin başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe, “Kaybettik. Yenilgiyi alçak gönüllülükle kabul ediyorum” dedi.

FARC BİR BELEDİYE KAZANDI

FARC, geçen yıl genel seçimlere katıldıktan sonra yerel seçimlerde de aday gösterdi. Oyların yüzde 0,27’sini alan FARC, çoğu belediye meclis üyesi olmak üzere 308 aday gösterdi. Bunlardan sadece 18’i belediye başkanlığı için aday oldu. FARC, seçimlerde sadece ülkenin güney batısındaki Guapi’de belediye başkanlığını kazandı.

FARC bir çok kez seçimlerin güvenli ortamda gerçekleşmediği tepkisinde bulunmuştu. Barış sürecinin imzalanmasından bu yana 168 eski gerilla veya eski gerilla yakını katledildi.

Ayrıca ülkenin kuzeyindeki Turbaco’da da eski bir gerilla, FARC’ı dışlayan sol partiler ittifakının adayı olarak belediye başkanı seçildi.