Bolivya eski cumhurbaşkanı gözaltına alındı

Bolivya’nın eski cumhurbaşkanı Jeanine Anez, eski mevkidaşı Evo Morales’i darbe ile devirmek şuçlamasıyla gözaltına alındı

Bolivya İçişleri Bakanı Carlos Eduardo del Castillo, Twitter ve Facebook üzerinde yaptığı açıklamada, Jeanine Anez’in gözaltına alındığını ve mevcut durumda polisin elinde olduğunu belirtti.

Bolivya televizyonu da eski yöneticinin La Paz’daki El Alto havaalanına inişinde İçişleri Bakanı ve birçok polis eşliğinde olduğunu gösteren görüntüler yayınladı. Eski cumhurbaşkanı Anez, basına yaptığı açıklamada gözaltına alınmasını “illegal” olarak değerlendirdi.

Kasım 2019 ile Kasım 2020 arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Anez, “keyfi eylem ve siyasi zulüm” dedi.

Anez, hükümetin kendisini “hiçbir zaman olmayan bir darbeye katılmakla suçladığını” belirtti.

Eski cumhurbaşkanı sorgulanmak üzere polisin elinde bulunuyor.

2006 ile 2019 arasında cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan sosyalist Evo Morales, kendisine karşı Kasım 2019’da darbe yapıldığını ve sorumluların cezalandırılmasını istiyordu.

2019’daki seçimlerde Morales dördüncü kez cumhurbaşkanlığı görevini kazanmış ancak muhalefet hile yapıldığı tepkisinde bulunmuştu. Bunun üzerine şiddet olayları yaşanmış ve seçim sonuçları iptal edilmişti.

En az 35 kişinin öldüğü olayların ardından polis ve asker de Morales’ten desteğini çekmiş ve Morales önce Meksika, sonra Arjantin’e kaçmak zorunda kalmıştı.

Morales, Ekim 2020’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kendisine yakın Luis Arce’nin kazanması ardından Bolivya’ya geri döndü.