Brexit öncesi Britanya’da erken seçim

Britanya’da hükümet ile parlamento arasındaki çetin Brexit mücadelesi alınan erken seçim kararıyla yeni bir aşamaya giriyor.

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışına (Brexit) dair belirsizlik sürerken, Başbakan Boris Johnson’un geçtiğimiz gün reddedilen erken seçim talebi bu kez Avam Kamarası’nda kabul edildi.

Brexit yanlıları ve karşıtlarının sert tartışmalarıyla geçen oturumda, erken seçimlerin 12 Aralık’ta yapılmasına karar verildi. Oylama öncesinde muhalefet tarafından getirilen seçimlerin 9 Aralık’ta yapılması önerisi ise, çoğunluk kararıyla reddedilmişti.

Avam Kamarası’ndaki oylamada İşçi Partisi’nin karşı çıkmasına karşılık Liberal Demokratlar ile İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) evet oyu vermesi, erken seçim talebinin çoğunlukla kabul edilmesine imkân tanıdı.

Haziran 2016’daki Brexit referandumunun yüzde 52 ile geçmesi ardından Mart 2017’de başlayan sürecin normal şartlarda Mart 2019’da sonlanması gerekiyordu. Ancak AB ile Britanya arasında Brexit anlaşmasının sağlanamaması nedeniyle süreç ertelenmişti. En son 31 Ekim olarak belirlenen Brexit tarihi, AB ile anlaşmaya varılmasına rağmen bu anlaşmanın Britanyalı parlamenterlerce onaylanmaması nedeniyle dün resmen 31 Ocak’a kadar uzatılmıştı.

Anketler şimdilik Başbakan Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakâr Parti’nin en yakın rakibi İşçi Partisi’nden 10-15 puan kadar önde olduğunu gösteriyor. Ancak Britanya’da yapılan seçimlerin hemen hemen çoğunda anketlerin tersi sonuç çıktığı biliniyor.