Brezilya’da Lula’yı da ilgilendiren davalarda iptal ihtimali

Brezilya’da aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun önünün açılması için hapsedilen Lula da Silva’yı da ilgilendiren kimi davaların Yüksek Mahkeme’de iptali ihtimali doğdu.

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin bugün görüşeceği ve onlarca mahkumiyetle sonuçlanan davalara ilişkin iptal başvuruları, 2003-2010 yılları arasında devlet başkanlığı yapan Lula’yı da ilgilendiriyor.

Birçok yolsuzluk suçlamasına konu olan kamuya ait Petrobras petrol şirketinin eski direktörü Marcio de Almeida Ferreira’nın da aralarında olduğu çok sayıda kişiye yönelik onlarca mahkûmiyet kararı verilmişti. Ferreira hakkındaki bir iptal başvurusuna yargıçlar tarafından geçtiğimiz hafta olumlu görüş bildirilmişti. Ayrıca Petrobras’ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Aldemir Bendine’nin mahkumiyetine ilişkin bir davada da, Ağustos ayında iptal kararı verilmişti.

BİR CEZASI İPTAL OLACAK AMA TAHLİYE YOK

Brezilya İşçi Partisi (PT)’li eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’yı da ilgilendiren bir başvuru ise, Lavage-Express (Araç Yıkama) adlı bir yolsuzluk operasyonu kapsamında verilen 32 mahkûmiyet kararına ilişkin. Davada hapis cezası alan 163 kişiden 143’ünü ilgilendiren iptal başvurusunun kabul edilmesi halinde, Lula hakkında daha önce farklı bir ‘yolsuzluk’ dosyasında verilen 12 yıl 11 aylık hapis cezasının iptali de gündeme gelecek.

Ancak Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin iptal kararı vermesi halinde dahi Lula’nın tahliyesi söz konusu değil. Lula hakkında başka bir davada Ağustos 2018’de verilen 8 yıl 10 aylık bir mahkûmiyet söz konusu.

2018’deki devlet başkanlığı seçimlerinde favori olan Lula, hakkındaki davalarda seçim öncesinde verilen mahkûmiyet nedeniyle aday olamamıştı. Seçimleri, Lula’nın aday olmamasından istifade eden aşırı sağcı Jair Bolsonaro kazanmıştı.

ŞAİBELİ YARGIÇ BOLSONARO’NUN BAKANI OLMUŞTU

Geçtiğimiz haziran ayında The Intercept adlı site tarafından yayımlanan haberde, Bolsonaro’nun Adalet Bakanı olarak atadığı Sergio Moro’nun Lula’yı mahkûm ettiren davanın yargıcı iken usulsüzlük yaptığı ortaya konmuştu. Haberde, devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve Lula da Silva ile çok sayıda siyasetçinin hapis cezasına çarptırıldığı, "Araç Yıkama Operasyonu" olarak adlandırılan soruşturmayı idare eden Moro'nun, davada görev alan savcıları mahkeme sürecinde yönlendirdiği iddia edilmişti.

The Intercept’in haberinde, Moro'nun savcılarla yaptığı telefon görüşmelere ait olduğu iddia edilen ses kaydı dökümlerine yer verilmişti.

Sergio Moro, Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'ta yolsuzluk yapıldığı gerekçesiyle başlatılan ve Lula da Silva'nın ve çok sayıda siyasetçinin yolsuzluk hapis cezasına çarptırıldığı, "Araç Yıkama Operasyonu" adlı soruşturmayı yürütüyordu.