Cezayir’de dev gösteri

Cezayir’de cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasının başlamasına 48 saat kala, halk yeniden sokaklara dökülerek, mevcut sistemi yaşatmaya yönelik olduğu belirtilen seçime “hayır” dedi.

Cezayir halkı, 20yıl boyunca iktidarda kalan Abdulaziz Buteflika’nın Nisan ayında iktidardan düşmesini sağladıktan sonra, eylemlerini sürdürmeye devam etti. Arapçada “hareket” anlamına gelen “Hirak”, 22 Şubat’tan beri sokakları terk etmiyor.

Hükümet eylemleri bastırmak için Haziran’dan bu yana 10 dolayında eylemci, aktivist ve gazeteciyi tutukladı. 39’uncu Cuma eyleminde, yağmura rağmen sokaklar doldu. Başkent Cezayir’de 100 dolayında gazeteci de üzerinde “özgür basın” yazılı beyaz bayraklarla yerlerini alarak, basına yönelik baskıları ve gözdağını protesto etti. Ayrıca 300’ü aşkın gazeteci ortak bir metinle medyaya yönelik sistematik baskıları tepki gösterdi.

Bir kısım eylemci hükümete yakın durmakla eleştirdikleri bazı özel medya kuruluşlarına da tepki göstererek “oportünistler” diye haykırdı.

Eylemciler sık sık ülkenin yönetimini defakto elinde bulunduran Genelkurmay Başkanı Gaid Salih’i kast ederek “Gaid Salih defol” diye slogan attı. General Gaid Salih aylardır krize çözüm için cumhurbaşkanlığı seçimleri dışında seçenek kabul etmiyor ve eylemcilerin talep ettiği geçiş kurumlarını hayata geçirmeyi reddediyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SİSTEMİ YAŞATMAYA YÖNELİK

Eylemciler 4 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini aday olmayışı ile birlikte iptal etmeyi başarmıştı. Eylemciler bu kez, 12 Aralık’ta öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kabul etmiyor. Hirak’a göre, bu seçimler mevcut sistemi yaşatmaya yönelik gerçekleştiriliyor. Seçimlerde, Buteflika’nın 20yıllık iktidarına katılan veya destekleyen beş aday yarışıyor. Bunlar arasında eski başbakanlar Ali Benflis ve Abdulmecid Tebbun da var. Her ikisi de 70’li yaşlarda ve seçimlerin favorileri olarak görünüyor. Ancak halkın yoğun tepkilerinden dolayı, seçimlere katılımın çok düşük olabileceği belirtiliyor.