DAİŞ Mozambik’te bir kenti işgal etti, Portekiz asker gönderiyor

Portekiz, DAİŞ çetelerinin üstlendiği bir saldırı ardından Mozambik’e gelecek haftalarda 60 dolayında asker gönderecek.

Kamu televizyonu RTP’ye bir mülakat veren Portekiz Dışişleri Bakanı Augusto Santos Silva, “60 dolayında Portekizli askerden oluşan bir ekip hazırlanıyor. Önümüzdeki haftalarda Mozambik’te sahaya gönderilecek” dedi.

Bu açıklama, DAİŞ çetelerinin Mozambik’in kuzeyindeki Palma’da düzenlediği saldırıdan sonrasına denk geldi.

LİMAN KENTİ ÜÇ GÜNDE DAİŞ’İN ELİNE GEÇTİ

Cumayı cumartesiye bağlayan gece küçük liman kenti DAİŞ çetelerinin eline geçmişti. Saldırı 24 Mart Çarşamba günü başlamıştı. Yetkililere göre 100 dolayında DAİŞ’li önce Palma yakınındaki köylere sonra da kentin batısı ve kuzeyine saldırılarda bulundu. Üç cepheden yapılan saldırılar, binlerce kişinin kenti terk etmesine neden oldu.

Batılılar da durumu endişe verici olarak görüyor. Zira Palma kenti ülkenin kuzeyi doğusunda, Fransız Total şirketinin işlettiği mega gaz projesine sadece 10 kilometre mesafede bulunuyor. 

Askerlerin de çekilmesiyle Palma kenti üç gün içinde çetelerin denetimine geçti.

Mozambik Savunma Bakanlığı pazar akşamı yaptığı açıklamada Palma sakinleri arasında onlarca ölünün olduğunu ve en az 100 kişinin kayıp olduğunu belirtmişti.

Tanzanya ile olan sınırdaki bu bölgede silahlı gruplar, üç yıldır terör estiriyorlar ancak son bir yıldır daha kanlı saldırılarla yükselişe geçtiler.