Danimarka: Türkiye'ye silah satışlarını 1,5 yıl önce durdurduk

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Danimarka'nın 1,5 yıl önce daha katı bir silah satış politikası uygulamaya başladığını ve Danimarka'nın sattığı silahların Suriye'de kullanılmadığını savundu.

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik işgal saldırılarını başlatmasından sonra Danimarka'daki siyasi partilerin çoğunluğu Danimarka'nın Türkiye'ye sattığı silahların Suriye'de kullanılma riski olduğunu belirterek Türkiye'ye silah satışlarının tamimiyle durdurulmasını talep etti.

Sosyalist Halk Partisi ve Birlik Listesi, konuyu parlamentonun gündemine getirdi. Danimarka Radyosu'na (DR) konuyla ilgili açıklamalar yapan Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Danimarka’nın Türkiye'ye silah satışları için yeni izin vermeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Daha önce pek çok kez söylediğim gibi 1,5 yıl önce daha katı bir silah satış politikası uygulamaya başladık. Suriye'de kullanılabilecek silahların satışı için her hangi bir izin vermedik.”

Danimarka'nın Türkiye’ye sattığı silahlarının Suriye'de kullanılmadığını söyleyen Kofod, ”Diğer ülkelerin bahsettiği silah ambargosunu biz 1,5 yıldan beri uyguluyoruz. Bizim katı ve sert bir silah ihraç politikamız var… Bizim silah ihraç politikasını diğer ülkeler kopyalamaya başladı. Bu iyi” dedi.

2018 yılında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı, 2013 ila 2017 yılları arasında Türkiye’ye silah ve askeri malzeme satılması için 19 sürekli izin verildiğini açıklamıştı. 

Liberal Sol’un Dış Politika Sözcüsü Michael Aastrup Jensen, Danimarka’nın Türkiye’ye silah satışlarını tamamen durdurma kararı almasını ve daha önce verdiği 19 silah satış iznini iptal etmesini istedi.