Darfur’da kabile çatışmasında 80’i aşkın ölü

Sudan’ın Darfur bölgesinde rakip kabileler arasında yaşanan çatışmalarda son 48 saat içerisinde 80’i aşkın kişi hayatını kaybetti.

Şiddet olayları ülkenin batısındaki bu istikrarsız bölgede bir barış misyonundan iki hafta sonra meydana geldi.

31 Aralık günü BM ve Afrika Birliği’nin ortak barış misyonu bölgede çalışmalarda bulunmuştu.

Twitter üzerinde açıklamada bulunan Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, Batı Darfur Eyaleti’nin yönetim merkezi El Cuneyna’da yaşanan kanlı olaylarda 83 kişinin hayatını kaybettiğini ve aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu 160 kişinin yaralandığını bildirdi.

Çatışmalar, iki birey arasında yaşanan kavga ardından El Massalit kabilesi ile Arap göçebeler başlamıştı. Göçebelerden yana olan bölgeni silahlı milisleri de El Cuneyna’ya saldırarak, bir çok evi ateşe verdi.

Hartum yönetimi Batı Darfur’da Cumartesi gününden beri sokağa çıkma yasağı uyguluyor.

Başbakan Abdallah Hamdok, düzeni tesis etmek amacıyla bölgeye “üst düzey” bir heyet gönderdi.

Birleşmiş Milletler de “derin endişesini” ifade etti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı yazılı açıklamada “Genel Sekreter Sudanlı yetkililerden durum yatıştırılması için tüm çabaları devreye koymasını istiyor” dedi.

Diktatör Ömer El Beşir rejiminin düşmesinde rol alan Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi’nin yerel şubesi de yetkilileri “sağlık kurumlarını korumaya” çağırdı.

Sudan’da siyasi geçiş sürecini yürütmekle görevli Egemen Konsey’in Başkanı Abdul Fettah El Burhan, soruna ilişkin güvenlik servisleriyle Pazar günü acil toplantı yaptı.

El Beşir rejiminin düşüren toplumsal hareketin temel bileşeni olan Sudan Meslek Derneği, şiddet olaylarının iç göçe maruz kalanların bulunduğu kamplara da sıçradığına dikkat çekti. Dernek, “Kerindig kampının bir kısmı yakıldı” dedi.

Darfur’da son haftalarda kabile şiddeti tırmandı. Aralık sonunda da BM ve Afrika Birliği’nin barış misyonundan birkaç gün önce 15 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı.