Endonezya depreminde ölü sayısı 60 oldu, aramalar sürüyor

Endonezya’nın Sulawesi adasında Cuma sabahı erken saatlerde meydana gelen 6.2 şiddetindeki depremde ölü sayısı 60’a çıkarken, kurtarma ekipleri zamana karşı yarış halinde.

Depremden bu yana yüzlerce yaralıdan dolayı hastaneler dolup taşmış durumda. 

Depremden sonra Mamuju kentinde onlarca kişi yıkıntılardan ölü olarak çıkarıldı.  100 bin nüfuslu Mamuju kentinde bir hastane ve bir alışveriş merkezi de yıkılan binalar arasında yer alıyor.

Bu kentinde güneyindeki bölgelerde de bir çok cenaze bulundu.

Resmi bilançoya göre 60 kişi hayatını kaybetti, ancak ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Henüz yıkıntılar arasında kaç kişinin olduğu bilinmiyor. Evlerini kaybeden binlerce kişi de, derme çatma barınaklarda kalıyor. Muson yağmurları nedeniyle yaşam koşulları da giderek ağırlaşıyor.

Çok sayıda kişi yiyecek ve battaniye eksikliğinden şikayet ediyor.  Adaya gemiler ve uçaklarla yardımlar ulaştırılıyor.

Evsiz kalan binlerce kişinin yanısıra artçı depremler veya tsunami endişesiyle çok sayıda kişi de evlerine dönmek istemiyor.

Endonezya takımadası yoğun sismik faaliyetlerin olduğu Pasifik ateş çemberinde bulunuyor. Ülkede sık sık depremler ve volkan patlamaları yaşanıyor.

Perşembe günü de bölgede 5.8 şiddetinde deprem yaşanmış, herhangi bir hasar olmamıştı.

Sulawewi adasındaki Palu bölgesi Eylül 2018’de 7.8 şiddetinde bir depreme maruz kalmış, bu felakette 4 bin300’ü aşkın kişi hayatını kaybetmiş, en az 170 bin kişi yer değiştirmek zorunda kalmıştı.

2004 yılında Sumatra açıklarında meydana gelen 9.1 şiddetindeki deprem tsunamiye yol açmış, 170 bin Endonezya’da olmak üzere 220 bin kişi hayatını kaybetmişti.