Etiyopya’da son haftalardaki çatışmalar: Yüzlerce ölü

Etiyopya’da Kasım ayında hükümetin sert bir biçimde isyanı bastırdığını iddia ettiği Tigre bölgesindeki saldırıların halen sürdüğü bildiriliyor.

Tigre halkını temsil eden Tigre Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) ile Etiyopya federal hükümeti arasındaki çatışmalar Kasım ayından bu yana sürüyor.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in aralık ayında sona erdiğini ilan ettiği savaşın halen devam ettiği ve tarafların sivil hedefleri de vurduğu iddia ediliyor. Bloomberg’in uydu fotoğraflarına dayandırdığı haberine göre, çatışmalı bölgedeki mülteci kamplarına yönelik sistematik saldırılar düzenleniyor.

Bölgedeki Shimelba kampında bu ay içinde düzenlenen saldırılarda Dünya Gıda Programı’na ait depoların da hedef alındığı iddia ediliyor. Ayrıca bu kampa 30 kilometre uzaklıktaki Hitsats’da da altyapının birçok noktada zarar görüldüğü bildiriliyor. Bloomberg’in haberinde Etiyopya başbakanı Abiy Ahmed’in iddiasının aksine bu ay içinde çok sayıda karşılıklı saldırının düzenlendiğine dikkat çekiliyor.

Merkezi Londra’da bulunan ve Bloomberg’in kaynak gösterdiği DX Open Network’ten Isaac Baker, çatışmanın taraflarının bilinçli olarak altyapıya zarar verdiğini savundu.

Etiyopya federal hükümetiyle savaş halinde olan ve uzun yıllardır bölgeyi yöneten TPLF’ye göre ise, çatışmalar devam ediyor. Daha önce bölgenin önemli siyasetlilerinden ve eski Etiyopya Dışişleri Bakanı Seyoum Mesfin’in öldürüldüğü ordu tarafından duyurulmuştu. Ayrıca TPLF’nin kurucu üyelerinden Sebhat Nega da federal birliklerce esir alınmıştı.

Etiyopya’nın kuzeyindeki Tigre’nin yanı sıra Sudan sınırındaki anlaşmazlık bölgesi Al Fashaga’nın da çatışmalara sahne olduğu biliniyor. Sudan ordusu, bölgenin kontrolünü ele geçirdiğini savunmuştu.

Başbakan Abiy Ahmed’in 2018’de Nobel Barış Ödülü’nü aldığı Etiyopya’da farklı etnik gruplar arasındaki çatışmalar diğer bölgelerde de sürüyor. Noel öncesinde silahlı saldırganların en az 200 kişiyi katlettiği Benishangul-Gumuz’da 12 Ocak’taki başka bir saldırıda ise 80 kişinin yaşamını yitirdiği de verilen bilgiler arasında.