Etiyopya ve Eritre arasında barış anlaşması imzalanacak

1998-2000 yılları arasında on binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Etiyopya-Eritre Savaşı’nın resmen barışla sonlanacağı anlaşma yarın imzalanacak.

Birleşmiş Milletler (BM) sözcü yardımcısı Farhan Aziz Haq, Etiyopya ile Eritre arasında Temmuz ayında üzerinde uzlaşılan barış anlaşmasının Suudi Arabistan’da imzalanacağını duyurdu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ve Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Moussa Faki Mahamat’ın da aralarında olduğu çok sayıda yöneticinin katılacağı imza töreni, Cidde şehrinde düzenlenecek.

BAĞIMSIZLIKTAN 5 YIL SONRA YİNE SAVAŞ BAŞLAMIŞTI

1951’de İtalya’dan bağımsızlığını kazanan Etiyopya’ya bırakılan Eritre, 1962 yılına kadar özerk statüye sahipti. Bu statünün iptali ardından başlayan bağımsızlık savaşı, Eritre’nin 1993 yılında resmen Etiyopya’dan bağımsızlığını kazanmasıyla sonuçlanmıştı.

Ancak iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlıkları 1998 yılında yeniden bir savaşa dönüşmüştü. 2000 yılına kadar süren savaşta 80 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

İki ülke arasında Suudi Arabistan’ın arabuluculuğunda başlatılan barış müzakerelerinin Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in çabalarıyla da mümkün olduğu biliniyor.

Yarın imzalanacak barış anlaşması kapsamında daha önce karşılıklı olarak büyükelçiliklerin açılmasına ek olarak ikili ilişkilerin daha da geliştirilmesi hedefleniyor. Müzakerelerin sonuçlanmasından önce 20 yıl boyunca kapalı olan sınır kapıları ve hava alanları açılmıştı. Ayrıca savaştan bu yana kapalı olan telefon hatları açılmış ve ticari alışverişler yeniden başlatılmıştı.