Filipinler’de Katolik ayini sırasında bombalı saldırı

Filipinler'in güneyindeki bir bölgede Katolik ayini sırasında düzenlenen bombalı saldırıda en az 4 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

Bölgenin polis şefi Allan Nobleza, patlamanın ülkenin en büyük Müslüman şehri olan Marawi'deki Mindanao Devlet Üniversitesi spor salonundaki bir ayin sırasında meydana geldiğini duyurdu.

Allan Nobleza, "Patlamanın el yapımı bir patlayıcı mı yoksa bir el bombası mı olduğunu araştırıyoruz" dedi.

Nobleza, 4 kişinin öldüğünü belirtirken Lanao del Sur eyaletinin valisi Mamintal Adiong'un gazetecilere "40'tan fazla" kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos yaptığı açıklamada "yabancı teröristler tarafından gerçekleştirilen bu anlamsız ve özellikle de iğrenç eylemleri" şiddetle kınadı.

Mindanao Devlet Üniversitesi de yaptığı açıklamada bu "şiddet eylemini" kınayarak, Hıristiyan toplumu ve "bu trajedinin" kurbanlarıyla "dayanışma içinde" olduğunu duyurdu.

Marawi Belediye Başkanı Majul Gandamra, Müslüman ve Hıristiyan toplum üyelerini birlik olmaya çağırdı.

Saldırı, Filipin ordusunun cuma günü gerçekleştirdiği hava saldırısında Mindanao'da DAİŞ’ten esinlenen “İslam Devleti-Filipinler” örgütünün 11 üyesinin öldürülmesi ardından gerçekleşti.  

Ordu, cumartesi günü yaptığı açıklamada İslamcı örgütün Maguindanao del Sur eyaletinde saldırılar planladığını bildirmişti.

Lanao del Sur ve Maguindanao del Sur, Müslüman Mindanao'daki Bangsamoro özerk bölgesinin bir parçası. Bangsamoro hükümetinin Baş Bakanı Ahod Ebrahim, "bu acımasız ve korkakça eylemleri kınadığını" belirtti ve "kapsamlı bir soruşturma" çağrısında bulundu.

Manila yönetimi 2014 yılında ülkenin en büyük isyancı grubu olan Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi ile bir barış anlaşması imzalayarak kanlı silahlı isyana son vermişti.

Ancak DAİŞ çetelerine bağlılık yemini edenler de dahil olmak üzere barış anlaşmasına karşı çıkan küçük Müslüman gruplar varlığını sürdürüyor. Komünist isyancılar da bölgede faaliyet gösteriyor.