Filipinler’deki tayfunda ölü sayısı 28’e çıktı

Filipinler’de Noel günü meydana gelen Phanfone tayfunu nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 28’e yükseldiği bildirildi.

Saatteki hızı 200 kilometreye varan rüzgarlarla gelen bu tropikal fırtına, takımadanın merkezindeki adaların doğusundan başlayarak batısına kadarki hat üzerinde etkili oldu.

Yetkililer, bu Cuma günü verdiği yeni bilançoda hayatını kaybedenlerin 28 kişiye yükseldiğini bildirdi. Bir önceki bilançoda 16 kişinin öldüğü açıklanmıştı.

Tayfunun yol açtığı zararlara ilişkin bilgiler, uzak adalarda telefon ve internet ağlarının kesik olması nedeniyle geç ulaşıyor.

Felaketleri yönetim kurumu sözcüsü Mark Timbal, bilançonun daha da ağırlaşmasının muhtemel olduğunu zira en az 12 kişinin kayıp olduğunu belirtti.

Nüfusunun yüzde 80’inden fazlası Katolik olan ülkede, tayfun nedeniyle onbinlerce kişi Noel bayramı aksadı. Denize yakın alanlar ile sel felaketi riski altındaki alanlarda yaşayan çok sayıda kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bununla birlikte çok sayıda uçak ve gemi seferi de iptal edildi.

Phanfone tayfunu, daha güçlü olan Haiyan tayfunu ile aynı güzergahı takip etti. 2013 yılında meydana gelen ve ülkenin en yıkıcı tayfunu olarak kayda geçen Haiyan, 7.300’ü aşkın kişinin ölümüne yol açmıştı.

Filipinler’de her yıl ortalama 20 tayfun ve tropikal fırtına meydana geliyor. Aralık ayı başında Kammuri tayfunu nedeniyle en az 13 kişi hayatını kaybetmişti.