Filistinlilere göre Trump’ın planı işgali kalıcılaştıracak

Filistinliler, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Ortadoğu’ya barış” planını açıklaması halinde Oslo anlaşmalarından çekilme tehdidinde bulundu.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Saib Erekat, eğer öngörüldüğü gibi Trump, Salı gününe kadar Ortadoğu planını açıklarsa, Oslo anlaşmalarından çekileceklerini duyurdu.

EREKAT: PLANLA GEÇİCİ İŞGAL KALICI İŞGALE DÖNÜŞECEK

AFP’ye konuşan Erekat, “Bu plan, geçici işgali kalıcı işgale dönüştürecek” dedi.

Bu açıklamada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve seçimlerdeki siyasi rakibi Benny Gantz’ın Washington ziyareti öncesine denk geldi. Netanyahu ve Gantz’ın Pazartesi ABD Başkanı ile görüşmesi bekleniyor.

Filistinliler, Washington’un Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasından bu yana Amerikalı yetkililerle görüşmeleri boykot ediyor.

HAMAS’A GÖRE PLAN GEÇMEYECEK

Filistin Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada “Trump’ın planı, Filistin davasını sonlandırmak için yüzyılın komplosudur” dedi.

Gazze Şeridi’nde iktidarda olan Hamas’ın şefi İsmail Haniye de planın geçmeyeceğini söyledi. Haniye, yazılı açıklamasında, “Yüzyılın anlaşmasının geçmeyeceğini ilan ediyoruz. Filistin’e karşı yeni komplo başarısızlığa mahkumdur” diye belirtti.

PLANDA NELER VAR?

Filistinliler daha önce de planı reddettiklerini açıklamışlardı. Filistinlilere göre Trump’ın planı, Ürdün Vadisi ve Filistin topraklarındaki Yahudi kolonilerinin İsrail’e bağlanması ve Kudüs’ün İsrail’in tek başkenti olarak tanınmasını içeriyor.

Eylül 1995’te FKÖ ve İsrail arasında yapılan ve II. Oslo olarak adlandırılan ara anlaşmalar, Batı Şeria üç parçaya ayrıldı. A Bölgesi, Filistinli sivil ve güvenlik denetimine verilirken, B Bölgesi Filistin ve İsrail güvenliğinin kontrolüne, C Bölgesi ise İsrail sivil ve güvenlik birimlerinin kontrolüne bırakılmıştı. Bu anlaşmanın 1999’da tamamlanması gerekiyordu ancak taraflar zımni olarak anlaşmayı sürdürdü.

NETANYAHU VE GANTZ’A GÖRE TARİHİ BİR PLAN!

Öte yandan Netanyahu ve rakibi Gantz, Trump’ın planını selamlayarak, “tarihi” dedi.

Pazar sabahı bir açıklama yapan Netanyahu, Pazartesi günü Washington’da “dostu” Trump ile görüşeceğini ve kendisine “barış planının” sunulacağını söyledi. Netanyahu, “Tarihte bir kereliğine böyle bir fırsatın ortaya çıktığını düşünüyorum ve bu fırsatı kaçırmak bize yasaktır” dedi.

İsrail muhalefetinin lideri ve eski ordu şefi Benny Gantz, Beyaz Saray yetkililer ve “dostu” Kudüs Büyükelçisi David Friedman ile “barış planını” bir çok kez görüşme fırsatı bulduğunu belirterek, planın detaylarının şimdilik saklı kalacağını sözlerine ekledi. Gantz, “Ama şimdiden, Donald Trump tarafından tasarlanan barış planının, Ortadoğu’daki farklı aktörlerin tarihi bölgesel bir anlaşma ile nihayet ileriye doğru gitmesini sağlayacak önemli ana nokta olarak tarihe damgasını vuracağını söyleyebilirim” diye belirtti.

FİLİSTİNLİLER REDDETTİ

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın sözcüsü hafta geçen hafta içerisinde yaptığı açıklamada “Başkan Trump’ın açıklayabileceği ‘yüzyılın anlaşması’ şimdiden öldü” demişti. Sözcü Nabil Ebu Rudeyna, “Bizim tutumumuz nettir: İsrail 1967’den beri yürürlükte olan Filistin topraklarındaki işgaline son vermeli” ifadelerini kullanmıştı.