Fransa, Cezayirli Boumendjel cinayetini resmi olarak tanıdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 1957 yılındaki Cezayir savaşı sırasında Cezayirli yönetici ve avukat Ali Boumendjel’in Fransız ordusu tarafından işkence edilerek katledildiğini ülkesi adına resmen kabul etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, salı günü Ali Boumendjel’in torunlarını kabul ederek, cinayeti kabul etti.

Bu jest, tarihçi Benjamin Stora’nın Cezayir savaşı ve sömürgecilik üzerine raporunda yer alan talepler çerçevesinde gerçekleşti. Hükümet sözkonusu rapor ve bazı jestlerle Cezayir savaşının yarattığı gerilimleri çözmeyi amaçlıyor.

Elysée Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Boumendjel için “Cezayir savaşının ortasında, Fransız ordusu tarafından tutuklandı, gizli bir yere konuldu, işkence edildi ve 23 Mart 1957’de katledildi. 2000 yılında Paul Aussaresses (Cezayir’deki eski istihbarat servisleri sorumlusu) kenti astlarından birine onu öldürmesini ve intihar süsü verilmesini emrettiğini itiraf etti” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanlığı, “Bugün (salı günü), Cumhurbaşkanı Elysée Sarayı’nda Ali Boumendjel’in dört torununu, Fransa adına Malika Boumendjel’in duymak istediğini söylemek için kabul etti: Ali Boumendjel intihar etmedi. Önce işkence edildi, sonra katledildi” ifadelerini kullandı.

Bunun “münferit bir jest” olmadığı sözünü veren Cumhurbaşkanlığı, “Cezayir Savaşı sırasında kim tarafından işlenmişse işlensin, hiçbir suç mazur görülemez veya gizlenemez” vurgusunda bulundu.

Açıklamada, “Bu çalışma, yatıştırma ve uzlaşmaya doğru ilerleyebilmemiz için önümüzdeki aylarda genişletilecek ve derinleştirilecektir” denilirken, “hafıza uzlaşısı” için “tarihle yüzleşme, gerçekleri tanımak” gerektiğine dikkat çekildi.