Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerine kilitlendi

Fransa’da seçmenler cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Seçimlerde 12 aday yarışıyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu için 48,7 milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Yaklaşık 70 bin oy bürosunda, oy kullanma işlemi saat 08.00’de başladı. Büyük kentlerdeki ilk sonuçların saat 20.00’de çıkması bekleniyor.

Seçim kampanyası Covid-19 salgını ve Ukrayna savaşının gölgesinde geçti.

Seçimlerde 12 aday yarışıyor. Anketler mevcut Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ilk turda çıkacağına işaret ediyor.

Geçen hafta yayınlanan son anketlerde Macron’un oyu yüzde 25 ile yüzde 28 arasında değişirken, aşırı sağcı Marine Le Pen yüzde 21,5 ila yüzde 24 arasında değişen oy oranı ile ikinci sırada yer alıyor. Her ikisini radikal solun adaylarından Jean Luc Melenchon, yüzde 16 ila 18 oy oranı ile takip ediyor.

İlk turdan çıkacak iki aday, 24 Nisan’daki ikinci tur seçimlerinde karşı karşıya gelecek.

Sol partilerin kendi aralarında anlaşamaması ve tek bir adayda anlaşamaması, ikinci tura kalma olasılığına ağır bir darbe vurdu.

Yine de sol seçmenlerin, aşırı sağcı adayı barajlamak için Jean-Luc Melenchon’u tercih etme ihtimali de var. Böyle bir senaryoda, Melanchon, Macron ile karşı karşıya gelebilir.

Fransa demokrasisinin seçimlerdeki en büyük sorunu giderek büyüyen ilgisizlik ve boykot olarak öne çıkıyor. Anketlere göre seçmenlerin yüzde 25 ila 30’u boykotu tercih ediyor.

Çok sayıda siyasi gözlemci, 2002 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki kadar rekor bir ilgisizlik bekliyor. 2002’de ilk turda sandık başına gidenlerin oranı yüzde 28,4'de kalmıştı. 2017’de bu oran 22,2 olarak kayda geçmişti.