Fransa’da enseste karşı kampanya: On binler yaşadıklarını anlatıyor

Fransa’da tanınmış siyaset bilimci Olivier Duhamel’in adının geçtiği ensest skandalına dair kitabın yayınlanması ardından sanal ağlarda ‘#MeTooInceste’ başlığıyla paylaşımlar artıyor.

İlk olarak 2007 yılında başlayan MeToo hareketi, özellikle 2017’de sinemanın önemli isimlerinden Harvey Weinstein’in karıştığı cinsel saldırıların ortaya çıkmasından sonra ‘Ben de’ (Me too) başlığıyla sanal ağlarda giderek yayılmıştı. Gün yok ki binlerce kadın ve erkek maruz kaldıkları cinsel saldırı, taciz ve tecavüzleri #MeToo başlığı altında paylaşmasın.

SON SKANDAL FRANSA’DAKİ ENSEST VAKASI

Son günlerde benzeri bir kampanya ise #MeTooInceste (Ensest) başlığıyla Fransa’daki sanal ağlar üzerinden organize ediliyor. Ülkedeki tanınmış siyaset bilimcilerden olan Olivier Duhamel’in 1980’li yıllarda üvey oğlunu maruz bıraktığı tecavüzler, kurbanın ikiz kardeşi hukukçu Camille Couchner tarafından bu ay başında yayınlanan bir kitapla açığa çıkarılmıştı.

Couchner’in kitabının yayınlanmasından sonra başlatılan kampanyada şimdiye kadar Twitter üzerinden binlerce kişi kendisinin veya bir yakınının yaşadığı ensest vahşetine dair tanıklık yaptı. Paylaşım yapanlardan 57 yaşındaki bir kadın, “57 yaşındayım ama halen bu geçmişin kurbanıyım. Hiçbir zaman bir şey inşa edemedim. Sosyal, mesleki ve duygusal hayatım birbirini izleyen başarısızlıklar ve izolasyonla dolu” diye yazmış.

Aradan geçen 30 yıla rağmen halen çocukluğunda yaşadıklarını unutamayan bir başka kadın ise, “30 yıl aradan sonra halen yaşamımı inşa etmek için mücadele ediyorum” paylaşımında bulunmuş.

4 MİLYON KİŞİ ENSEST MAĞDURU

Her ne kadar kesin rakamlar bilinmese de Fransa’da milyonlarca kişinin aile içinde yaşanan cinsel saldırıların (ensest) kurbanı olduğu tahmin ediliyor. Kimi araştırmalar her on kişiden birinin geçmişinde aile bireylerinden birinin cinsel taciz veya tecavüzüne uğradığını; kimi araştırmalar ise 67 milyonluk ülkede bu sayının en az 4 milyon olduğunu gösteriyor.

Ancak Fransa gibi gelişmiş ülkelerin aksine birçok gelişmekte olan ülkede bu vahşetin daha çok gizli kaldığı da bilinen bir diğer gerçek.