Fransa’da polis şiddetinin panoraması

Fransa’da Sarı Yeleklilerin eylemleri ile birlikte polis şiddeti benzeri görülmemiş boyutlara ulaştı. Bu şiddetin sonucunda uzuvların kaybeden çok sayıda kişi var. Yer yer eylemcilerin hedefi olan gazeteciler de özeleştiri vermeye başladı.

Avrupa’nın bir çok ülkesine son yıllarda polis şiddeti giderek tırmandı. Polisler geniş bir şekilde cezasızlıktan yararlanmaya devam ediyor. Yunanistan, Almanya, İspanya’da, farklı talepler etrafındaki eylemler sırasında yoğun bir şekilde polis şiddetine tanıklık edildi. Her ne kadar polis sözkonusu ülkelerde farklı yöntemler kullansa da, şiddetin mağdurları ciddi oranda arttı.

Fransa’da ise Sarı Yeleklilerin Kasım ayında başlayan eylemleri ile birlikte, benzeri görülmemiş bir şiddet dalgası oluştu. Fransa İçişleri Bakanı Christophe Castaner, kısa bir süre önce “Sarı Yeleklilere saldıran tek bir polis tanımıyorum” diyordu. Oysa gerçekler farklı bir tablo ortaya koyuyor.

Alternatif internet gazetesi Mediapart, polis şiddetinin panoramasını çıkardı. Bu panorama, bağımsız gazeteci David Dufresne’nin topladığı verilere dayanıyor. Dufresne, eylemlerin başından bu yana kendi Twitter sayfasında polis şiddetine ilişkin görüntüleri topluyor. Yüzlerce olay içerikleri ile birlikte, polis şiddetinin panoraması haline getirildi.

ELLERİNİ, GÖZLERİNİ KAYBEDENLER

Polis şiddetinin tüm boyutlarını ortaya koymasa da, bu geçici bilançoya göre 151 kişi polis şiddeti sonucu başından yaralandı, 11 kişi elinden, 8 kişi sırtından, 28 kişi üst organlarından, 39 kişi belden aşağı bölgelerden, 3 kişi cinsel kısımlardan yaralandı. Ayrıca 48 kişinin yaralanma biçimi tespit edilemezken, basına yönelik 49 yıldırma, hakaret ve engelleme çabası tespit edildi.

Aynı panoramaya göre bir kişi hayatını kaybetti, 17 kişi gözünü kaybetti, 4 el koptu.

Bu ciddi yaralanmaların mağdurlarından 253’ü eylemci, 34’ü çocuk veya lise öğrencisi, 8’i yoldan geçen, 36’sı gazeteci ve 6’sı sağlık görevlilerinden oluşuyor.

Tüm bunlar Sarı Yeleklilerin her hafta Cumartesi günü yaptığı eylemler sırasında gerçekleşti. Şimdiye kadar toplam 10 kez ulusal düzeyde Cumartesi günleri eylemler düzenlendi.

MEDYA ÖZELEŞTİRİ VERİYOR

Sarı Yeleklilerin eylemleri sırasında zaman zaman gazeteciler de eylemcilerin hedefi olunca, bir çok medya sorgulamaya başladı. Liberation gazetesi “gazetecilerin güven testinde” olduğunu manşetine taşıyarak, “medya organları özeleştiri veriyor” diye yazdı.

France Inter radyosu da şiddete ilişkin görüntüleri inceledi. 17 Ağustos’tan bu yana yapılan gösteriler sırasındaki şiddete ilişkin sekiz görüntü ele alındı. Fransız polisi, kendi cephelerinde 1.000 (bin) yaralı olduğunu iddia ediyor. Sarı Yelekliler ise gaz bombaları nedeniyle 1.200 ila 1700 yaralılarının olduğunu belirtiyor. Diğer yaralanma türleri ile birlikte bu sayı katlanarak artıyor.

İnsan hakları savunucuları bir çok kez polisin gaz kapsülü fırlatan silahlarının yol açtığı tehlike konusunda uyararak, yasaklanmasını istedi. Savcılıklara ulaşan onlarca şikayet arasından polisin iç soruşturma birimleri sadece 78 dosyaya el attı. Ancak şimdiye kadar hiçbir polisin görevi askıya alınmadı.