Fransa’da sol ittifak ‘Halk Cephesi’ programını hazırladı, sağ çalkalanıyor

Fransa'nın sol partileri, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Avrupa seçimlerinde hezimete uğramasının ardından ilan ettiği erken seçimlere yönelik kısa sürede aşırı sağa karşı “Halk Cephesi” kurgu ve programını oluşturdu.

Pazar günü aşırı sağın zaferi ve Fransız parlamentosunun alt kanadı olan Meclis'in devlet başkanı tarafından feshedilmesinin yarattığı depremin ardından ana sol partiler, Ukrayna'ya yardım ve Avrupa gibi önemli konulardaki farklılıklarına rağmen perşembe akşamı, 30 Haziran ve 7 Temmuz'da yapılacak seçimler için bir “kopuş” programı ve ortak listeler üzerinde anlaştıklarını duyurdular.

Sol Cephe adını Fransa'da 1936 yılında Nazizm tehdidi karşısında kurulan sol koalisyondan alıyor. 

Yoğun müzakerelerin ürünü olan ve sol bir hükümetin "görev süresinin ilk 100 gününü" kapsayan bu ortak programın, "Yeni Halk Cephesi" liderleri tarafından açıklanması bekleniyor. 

Perşembe akşamı, Sosyalistler, Yeşiller, Komünistler ve La France Insoumise (LFI, radikal sol) liderleri "önemli bir siyasi olayı" selamladılar. Ancak zafer durumunda hükümete kimin liderlik edeceği konusunda henüz anlaşamadılar. Sol partiler üzerinde tabandan ve sivil toplum cephesinden de ciddi baskılar var, siyasi profesyonel mantıktan çıkmaları ve kişisel hırslardan uzak durmaları isteniyor. Bu koalisyon toplumun her katmanına ulaşması için kampanyalar yürütülüyor. 

Avrupa seçimlerini Sosyalistlerle birlikte solda kazanan Sosyal Demokrat Raphaël Glucksmann, Cuma günü koalisyonu destekleyerek Ukrayna, Avrupa ve İsrail-Filistin çatışması konusunda "son derece net taahhütler" aldığını söyledi. Ancak Glucksmann, bu ittifakın liderinin, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna çok yaklaşmış olmasına rağmen, LFI’nin lideri Jean-Luc Mélenchon olamayacağını savundu. 

Sol güçler pazartesi akşamı verdikleri "halk cephesi oluşturma" ve aşırı sağa karşı tek bir adayı destekleme sözünü yerine getirmiş oldular. İttifak, Ekolojistler, France Insoumise, Fransız Komünist Partisi, Sosyalist Parti, Génération-s, Cumhuriyetçi ve Sosyalist Sol, Yeni Anti-Kapitalist Parti ve diğer grupları bir araya getirirken derneklerin, sendikaların ve sivil toplum aktörlerinin harekete geçirilmesi çağrısında bulunuyor.

İki turlu tek adaylı seçim için bu şekilde bir araya gelen sol, aşırı sağ karşısında zafer kazanmayı umuyor. Rassemblement National (RN), Avrupa Parlamentosu seçimlerinde benzeri görülmemiş bir şekilde yüzde 31.3 oranında oy alarak birinci parti oldu. Diğer küçük aşırı sağcılarla birlikte, bu oran yüzde 40’a çıkıyor. Anketler, gelecek seçimlerde de aşırı sağın güçlü bir konumda olduğunu gösteriyor.

PROGRAMDAKİ TEMEL UNSURLAR

İlk bilgilere göre Halk Cephesi’nin programdaki temel vurgular şöyle:

-Macron hükümetinin sosyal açıdan yıkıcı reformlarının yürürlükten kaldırılması. Gabriel Attal, işsizlik sigortası reform kararnamesinin 1 Temmuz'da yayınlanacağını garanti etmiş olabilir, ancak Sol yasama seçimlerini kazanırsa, tıpkı emeklilik reformu gibi yürürlükten kaldırılacaktır. 

-Satın alma gücünü arttırmak için acil önlemler. PCF ulusal sekreteri ve Kuzey Bölgesi eski milletvekili Fabien Roussel, "ücretlerin ve emekli maaşlarının enflasyona endekslenmesi" ve "öğrenci gelirleri" konularını sıraladı. LFI’den AP milletvekili Manon Aubry de franceinfo'ya yaptığı açıklamada "temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının dondurulması" gerektiğini söyledi.

-Raphaël Glucksmann cuma sabahı France inter'e verdiği demeçte, çetrefilli uluslararası soruna ilişkin olarak: "Avrupa Birliği'nde antisemitizmle mücadelede Ukrayna'ya destek konusunda" "net taahhütler" verildiğini söyledi. Gazze'de derhal ateşkes sağlanmalı ve Filistin Devleti'nin tanınması için aktif destek de gündemde olmalı.

-Ancak Halk Cephesi programı aynı zamanda "2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü hedefleyen bir iklim planı" ile gezegen için, Parcoursup'un kaldırılmasıyla eğitim için, 49.3'ün kaldırılması da dahil olmak üzere Altıncı Cumhuriyet için ve kamu hizmetlerine yatırım için önlemler içeriyor…

SAĞDA ÇATLAK SESLER

1972'de bir Waffen-SS üyesi olan Pierre Bousquet tarafından kurulan Front National partisinin mirasçısı olan RN, Pazar gününden bu yana Fransa'nın ana muhafazakar partisi Les Républicains'in (LR) başkanı Eric Ciotti'nin de aralarında bulunduğu bir çok sağcıyla yakınlaşma içerisinde bulunuyor. Ciotti'nin aşırı sağ ile önerdiği benzeri görülmemiş ittifak, birçok eski cumhurbaşkanını da bünyesinde barındıran partisini paramparça etti. Ciotti, partisinin yönetim organları tarafından ihraç edildi ancak görevine tutunmaya çalışıyor ve Cuma günü Paris yargı mahkemesi tarafından incelenecek olan görevden alınmasına karşı temyiz başvurusunda bulundu. Muhalifleri ise görevden alınmasını resmen onaylamak için yeni bir siyasi büro toplamak zorunda.

Anketlere göre ağır bir yenilgiyle karşı karşıya olan hükümet cephesinde Başbakan Gabriel Attal Perşembe günü, hem aşırı sağ hem de solu aynı kefeye koyarak kapanyasını başlattı. Ancak bu kampanyanın cumhurbaşkanı cephesini kurtarmasına şüpheyle bakılıyor.  Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G7 zirvesine katılmak üzere bulunduğu İtalya'nın Bari kentinden Perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa seçimlerindeki hezimetine ve parlamento seçimlerinden sonra muhalefetten bir başbakan atamak zorunda kalma ihtimaline rağmen uluslararası sahnede "zayıflamadığını" savundu.

HAFTA SONU ONBİNLER SOKAKLARA ÇIKACAK

Öte yandan beş sendika - CGT, CFDT, UNSA, FSU ve Solidaires - hafta sonu için "mümkün olan en geniş gösteri" çağrısında bulundu. Emmaüs, Oxfam, Greenpeace, LDH, Attac ve SOS Racisme gibi dernekler de bu çağrıya katıldı. Médecins du Monde (Dünya Doktorları) "tüm güçleri aşırı sağa karşı birleşmeye" çağırdı.