Fransa’daki kimyasal yangını: 5 bin ton madde yandı

Fransa’da geçtiğimiz hafta çıkan ve günlerdir endişelere yol açan fabrika yangınında binlerce ton kimyasal maddenin yandığı bilgisi paylaşıldı.

Fransa’nın kuzeybatısındaki Rouen şehrindeki Lubrizol adlı fabrikada 26 Eylül’de çıkan yangında, özellikle fabrikanın çatısındaki amyant adlı kanserojen maddeler üzerinde durulmuştu. Ancak gerçekte en büyük tehlikenin yangında yok olan binlerce ton kimyasal maddeden kaynaklanacağı ortaya çıktı.

Seine-Maritime Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Lubrizol adlı fabrikada çıkan yangında 5 bin 253 ton kimyasal maddenin yok olduğu bilgisi verildi. Bu maddelerin yüzde 60’ının ‘çok kullanımlı katkı maddeleri’ olduğu da belirtildi.

MADDELERİN HEPSİ TEHLİKELİ DEĞİLMİŞ!

Günlerdir başta kent sakinleri olmak üzere bölgedeki birçok tarım alanındaki ürünlerin yerde kalmasına yol açan yangın sonrasında endişeler sürüyor. Valiliğin açıklamasında ise, yangında yanan kimyasal maddelerin ‘tümünün tehlikeli olmadığı’ iddiasına yer verildi.

Yangın öncesinde fabrikada bulunan kimyasal maddelerin doğrudan insan derisine değmesi, yutulması veya akciğere çekilmesi halinde tehlikeli olduğu da savunuluyor.

Seine-Maritime Valiliği’nin sitesinde paylaşılan listede yanan kimyasal maddelere yer verilirken, yangından hemen sonra hava, su, toprak ve gıda ürünleri üzerinde testlerin yapılmaya başlandığı kaydedildi.

RİSK HAFTALARCA SÜRECEK

Kimyasal maddelerin sağlık için riskine işaret edilen açıklamada, havadaki kimyasal madde kaynaklı dumanların haftalar boyunca tehlikeli olabileceği vurgulandı. Açıklamada, yapılacak testlerin vereceği sonuçlara göre alınan önlemlerin gözden geçirileceği belirtildi.

Rouen’deki yangında büyük hasar gören kimyasal fabrikasının çatısında kansere yol açtığı gerekçesiyle yasak olan, ancak eski dönemden kalma amyant isimli maddenin kullanıldığı biliniyordu. Buna ek olarak kimyasal binlerce ton kimyasal ürünün bulunduğu fabrikadan çıkan yangın dumanlarının yüzlerce kilometre uzaklığa kadar tehlikeli olabileceği ve özellikle tarım alanlarına düşebileceği uyarısı yapılıyordu.

Günlerdir Rouen ve çevresindeki şehirlerde endişeye yol açan yangın nedeniyle çevredeki tarımsal alanlarda açıkta bulunan ürünlerin hasadı ve satışı, gerekli kontroller yapılana kadar yasaklanmıştı.

Yangında patlamayan bin kadar kimyasal madde içeren fıçının olduğu, bunlardan 160 kadarının henüz güvenli bir alana çekilemediği de verilen bilgiler arasında.

SAHTA VİDEOLARA KARŞI UYARI

Öte yandan sosyal medya ağları üzerinden paylaşılan ve yangının doğrudan sonuçlarını gösterdiği iddia edilen birçok videonun ise gerçeği yansıtmadığı savunuluyor. Bir videoda musluk sularından siyah bir maddenin aktığı görülürken, kimi videolarda ise patlama görüntüleri paylaşılmıştı.

Rouen Metropol Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise, musluklardan akan siyah maddenin çelik su borularının eskimesinden kaynaklandığı iddia edildi.

Rouen’deki yangın sırasında çekildiği iddia edilen bazı videoların ise önceki yıllarda Çin ve ABD’de yaşanan başka patlamalara ait olduğu belirtiliyor. Bu, bağımsız kaynaklarca da doğrulandı.