Fransa eski cumhurbaşkanı Sarkozy yargılanacak!

Fransa eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yolsuzluktan yargılanması kesinleşti.

Fransız adaleti, Sarkozy’nin dosyasını ağır ceza mahkemesine gönderilmesine ilişkin nihai kararın verdi.

Sarkozy, avukatı Thierry Herzog ve eski üst düzey yargıç Gilbert Azibert, yolsuzluktan davanın açılmasını engellemek için Yargıtay’a yaptığı başvuru reddedildi.

Böylece 5’inci Cumhuriyette ilk kez eski bir Cumhurbaşkanı yargı önüne çıkacak. 2016 sonunda sağın cumhurbaşkanı adayını belirlemek için eleme seçimlerinde kaybeden Sarkozy, 2014 yılının başında avukatı Thierry Herzog vasıtasıyla, yargıç Gilbert Azibert’ten gizli bilgileri elde etmeye teşebbüs etmekle suçlanıyor. Bilgiler, Bettencourt davası ile ilgiliydi.

Çok sayıda itiraza rağmen soruşturma sonucunda yargıçlar, 26 Mart 2018’te her üç kişiye karşı “yolsuzluk” ve “nüfuz ticareti”nden dava açılmasını istemişti. Herzog ve Azibert ayrıca “meslek sırrı ihlali”nden de yargılanacaklar.

Bu dava, eski Cumhurbaşkanı’nın 2007’deki kampanyası sırasında dönemin Libya lideri Muammer Kaddafi’den para aldığı suçlamasına ilişkin yürütülen başka bir soruşturmaya ilişkin telefon dinlemelerine dayanıyor. Soruşturmacılar, telefon görüşmelerinin dinlenmesi sayesinde eski cumhurbaşkanı ve avukatının, sahte kimlikle elde ettikleri telefonlar üzerinden iletişim kurduklarını tespit etmişti.

Kaddafi’den mali kaynak elde edilmesine ilişkin soruşturma kapsamında ise bu yılın başında Sarkozy’nin o dönem seçim kampanyasından sorumlu Claude Geant hakkında resmi soruşturma başlatılmıştı.

Sarkozy'nin 2007 seçim kampanyasının finansmanı ile ilgili iki temel suçlama yöneltiliyor. İlkinde, Kaddafi’den milyonlarca Euro alınacak, seçim kampanyasının finanse edildiği belirtiliyor. Kaddafi, daha sonra Sarkozy’nin başını çektiği Batı müdahalesiyle 2001 yılında kanlı bir şekilde devrilmiş ve öldürülmüştü.

İkinci suçlama, kozmetik devi L'Oreal grubunun varisi Liliane Bettencourt'tan yasadışı şekilde para alınması ile ilgili. 'Dünyanın en zengin kadını' lakaplı Bettencourt da geçen yıl 94 yaşında ölmüştü. Sarkozy, 2013 yılında Bettencourt’u suiistimal etmek üzerinden yürütülen soruşturmadan aklanmıştı ancak, telefon görüşmelerinin kayıtlarından, avukatı Thierry Herzog aracılığıyla yargıç Gilbert Azibert'ten bu soruşturmayla ilgili bilgi edinmek istediği ortaya çıkmıştı.