Fransa Müslümanları Cumhuriyet ilkelerini kabul etti

Fransa Müslüman Kültür Konseyi (CFCM), ülkenin ikinci büyük dini İslam’da büyük bir yeniden yapılanma sürecinin başlatılmasının önünü açan “ilkeler tüzüğünü” resmi olarak kabul etti.

Haftalarca süren iç kriz sonrası, CFCM yöneticileri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada Müslüman inancının “laiklik”, “kadın-erkek eşitliği” ile “uygunluğunu” vurgulayan bir metin üzerinde anlaştı ve İslam’ın siyasi amaçlar için kullanılmasını reddetti.

Cumhuriyetçi ilkelerin yeniden vurgulandığı bu metin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından “ayrılıkçılık ve radikal İslamcılığa” karşı mücadele çerçevesinde talep edilmişti. Bu yasa tasarısı Pazartesi günü Parlamento’da incelenmeye başlayacak.

Macron, Ekim ortasında tarih öğretmeni Samuel Paty’nin başı kesilerek katledilmesi ve iki hafta sonra da Nice’teki bir kiliseye düzenlenen saldırıdan sonra Müslüman temsilcilerine cumhuriyet ilkeleri konusunda baskı uygulamıştı.

Macron bu Pazartesi günü CFCM yöneticilerini de kabul edecek.

İlkeler tüzüğü henüz kamuoyuna açıklanmadı. CFCM tarafından Pazar akşamı yapılan yazılı açıklamaya göre tüzük özellikle şu maddeyi ortaya koyuyor: "Kanun önünde eşitlik ilkesi, Fransa'daki Müslümanlar da dahil olmak üzere tüm vatandaşların, deneyimlerini ülkemizin birliğini ve bütünlüğünü teminat altına alan Cumhuriyet kanunları çerçevesinde kaydetmesini zorunlu kılmaktadır".

Metin, Fransa’daki Müslümanları hedef alan düşmanca eylemlere de gönderme yaparak, “bu aşırılıkçı azınlığın ne devlet ne de Fransız halkı ile karıştırılmaması gerektiğinin” altını çiziyor.

ANKARA’NIN GÖREVLENDİRDİĞİ İMAMLARA SON VERİLECEK

İlkeler tüzüğünün kabulü böylece Ulusal İmamlar Konseyi’nin kuruluşunun yolunu açıyor. Konsey, Fransa’da çalışan imamları etiketlemekle görevli olacak.

Macron, gelecek dört yıl içerisinde Türkiye, Fas ve Cezayir tarafından görevlendirilen 300 yabancı imamın varlığına son vereceğini açıklamıştı.