Fransa satılamayan ürünlerin imhasını yasaklıyor

Fransa’da Senato, satılmadığı gerekçesiyle ürünlerin imha edilmesini yasaklayan yasa tasarısını onayladı.

Başbakan Edouard Philippe ve hükümet tarafından ‘dünyada bir ilk’ olarak sunulan yasa tasarısı, parlamentonun iki kanadından biri olan Senato’da kabul edildi.

Çevre ve Ekoloji Bakanlığı tarafından sunulan tasarıda, gıda ürünleri hariç her yıl imha edilen ve 1 milyar Euro değerinde olan diğer ürünlerin bağışlanması öngörülüyor. Eğer ürünler, herhangi bir yardım kuruluşuna bağışlanamayacaksa da bu ürünlerin geri dönüşüme gönderilmesi zorunlu kılınıyor.

Sağ partilerin çoğunlukta olduğu Senato’da yapılan tartışmalarda eklenen bazı maddelerle, satılmayan ürünleri atan veya imha eden kişilere 3 bin Euro, şirketlere ise 15 bin Euro’ya kadar para cezası getirildi.

Yasaya göre, sadece yeniden kullanımı veya geri dönüşümü sağlık ya da güvenlik açısından risk arz eden ürünler kapsam dışında tutulabilecek.

Fransa’da daha önce çıkarılan bir yasa ile son kullanım tarihleri yaklaştığı için raflardan indirilecek gıdaların atılması veya imhası yasaklanmıştı.

Ülkede her yıl yaklaşık 1 milyar Euro değerinde ürün çöpe atılıyor. Bunlar arasında tekstil, hijyen, makyaj veya beyaz eşya gibi ürünler ile ayakkabılar ilk sırada yer alıyor. Bu ise gereğinden fazla hammaddenin kullanılmasına yol açarken, çevre ve iklim açısından tehlike arz ediyordu.

Senato’da kabul edilen yasa 2021 yılından sonra geçerli olacak.