Gemilere saldırı: ABD İran’ı suçladı, bir video yayınladı

Washington, Umman Körfezi’nde Perşembe günü iki petrol tankerine yönelik saldırıdan İran’ı sorumlu tutarak, kanıt olarak bir video yayınladı.

Amerikan ordusu, yayınladığı bir video görüntüsünde İran Devrim Muhafızları’na bağlı bir devriyenin, gemilerden birinde limpet mayını çıkardığını öne sürdü. Bir deniz mayını tipi olan limpet mayını, genellikle askeri dalgıçlar tarafından yerleştiriliyor.

Görüntülerde, İran güçlerinin, gemiden patlamamış bir mayını sökerek götürdükleri iddia ediliyor.

Amerikan Ordusu Merkezi Komutanlığı, mayının gemiden sökülmemiş halini gösteren bir fotoğraf da yayınladı. ABD bu şekilde uluslararası toplumu, Hürmüz Boğazı yakınında gemilere yapılan saldırıdan İran’ın sorumlu olduğunu ikna etmeye çalışıyor. Tahran yönetimi ABD’nin suçlamalarını reddetti.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, Japonya Başbakanı’nın gerilimlerin yatışmasına arabuluculuk etmek için Tahran’ı ziyaret ettiği bir sırada saldırının geçekleşmesinin “çok şüpheli” olduğunu belirtmişti.

İRAN’A GÖRE ABD, “B PLANI”NA GEÇTİ

Cuma günü de Twitter üzerinde bir açıklama yapan Zarif, Washington’un bu fırsatın üzerine atlamasının ABD ve Arap ittifaklarının “B planına” geçtiğinin göstergesi olduğunu belirtti. Zarif, bu planı “diplomatik sabotaj ve İran’a karşı ekonomik terörizmin kamufle edilmesi” şeklinde değerlendirdi.

POMPEO: İRAN SORUMLU

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Perşembe günü yaptığı bir açıklamada, “ABD hükümeti, İran’ın Umman denizindeki saldırıların sorumlusu olduğunu düşünüyor” dedi. Pompeo, Tahran’ın küresel pazarı rahatsız etmek için Hürmüz Boğazı’ndan gemilerin geçişini engellemek istediğini savundu.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, yazılı bir açıklama ile Pompeo’ya cevap verdi. Musavi, şüpheli ve üzücü bir olaydan İran’ı sorumlu tutmanın basit bir suçlama olduğunu belirterek, ülkesinin Hürmüz Boğazı’nın güvenliğini sağlamaktan sorumlu olduğunu ifade etti. Musavi, İranlıların zorda kalan gemilere yardıma koşarak, denizcileri kurtardığını sözlerine ekledi.

Norveç ve Japonya’ya ait iki petrol tankeri, Perşembe günü saldırıya uğramıştı. Gemidekiler tahliye edilirken, tankerlerin halen de Körfez ülkeleri ile İran arasındaki sularda kaldığı belirtiliyor.

Daha önce de Umman Körfezi’nde Suudi Arabistan’a bağlı Füceyre açıklarında petrol gemileri hedef alınmıştı. 14 Mayıs’ta ikisi Suudilere ait olmak üzere dört gemiye yönelik sabotaj eylemi gerçekleşmişti. Suudi Arabistan ve ABD saldırıdan İran’ı sorumlu tutmuştu.