Güney Afrika’daki şiddet olaylarında ölü sayısı 72’ye yükseldi

Güney Afrika’da kaynağını ekonomik krizden alan şiddetli protesto gösterileri ve bazı yağma olayları sırasında ölenlerin sayısı 72’ye yükseldi.

Protesto olayları eski Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın cezaevine konulması ardından patlak verdi

Doğudaki Zulu bölgesinde başlayan eylemler kısa sürede yayıldı. Kwazulu-Natal bölgesinde polise göre 27 kişi öldü. 500 kilometre uzakta bulunan ülkenin en büyük kenti Johannesburg’da şiddet ve yağma olayları sıçradı. Gauteng eyaletinde 45 kişi hayatını kaybetti.

Soweto’da yağmalanan bir alışveriş merkezi yakınında ellerinde bazı yiyecek malzemeleri taşıyan 30 yaşındaki işsiz Tibello, AFP’ye “Gerçekten Zuma beni ilgilendirmiyor, cezaevine girmeyi hak eden yaşlı yolsuz bir adam. Ben annem için marketten bir şeyler alıyordum” dedi.

Güney Afrika’da Covid-19 salgınından bu yana işsizlik yüzde 32,6 ile rekor bir düzeye ulaştı. Salgında üçüncü dalga nedeniyle haziran sonunda yeni sağlık kısıtlamaları getirildi.

Böyle bir ortamda binlerce Güney Afrikalı yetkililerin sükunet çağrılarına kulak asmayarak, depolar ve marketlere yönünü vererek, araçlarını doldurmaya devam diyorlar.

Afrika Birliği de yazılı bir açıklama ile “sivillerin ölümüne ve korkunç yağmaya yol açan şiddet olaylarını sert bir şekilde” kınayarak, “düzeni derhal sağlamaya” çağırdı.

Olaylar sırasında şimdiye kadar en az 1.234 kişi gözaltına alındı.

Analistlere göre bu eylemler Zuma’nın geçen hafta polise teslim olarak cezaevine girmesiyle başladıysa da salgından kaynaklı kısıtlamaların dayatılmasıyla ağırlaşan mali umutsuzluk etkili oldu.

Eski 79 yaşındaki Jacob Zuma’yı, 2013-2018 yıllarındaki cumhurbaşkanlığı görevi sırasındaki yolsuzluk suçlamalarına ilişkin ifade vermeyi reddettiği için Yüksek Mahkeme’ye hakaretten 15 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Zuma’nın 1990’lı yıllarda silah satışları da dahil olmak üzere mahkemelerde halen hakkında birçok yolsuzluk davası var. Bir zamanlar apartheid rejimine karşı mücadelenin figürlerinden biri olan Zuma, kendi doğrum yeri Zulu bölgesi başta olmak üzere halen popülerliğini koruyor.