Güney Sudan’da haziran ve eylül arasında 440 sivil öldürüldü

Birlemiş Milletler tarafından hazırlanan bir rapora göre Güney Sudan’da 2021 yılında haziran ve eylül ayları arasında en az 440 sivil öldürüldü.

Birlemiş Milleler İnsan Hakları Bürosu ve BM’nin Güney Sudan Misyonu (Unmiss) tarafından yayınlanan rapora göre, ülkenin güney batısındaki Tambura bölgesinde “2021 yılı haziran ve eylül ayları arasında savaşan gruplar arasındaki çatışmalar sırasında en az 440 sivil öldürüldü, 18’i yaralandı ve 74’ü kaçırıldı.”

Raporda “ağır insan hakları ihlalleri yaşandığı” vurgulanıyor.

Rapora göre ayrıca 64 kişi cinsel şiddet mağduru olurken, 80 bin dolayında kişi yer değiştirmek zorunda kaldı.

Güney Sudan, onlarca yıl Kuzey Sudan’la yaşanan çatışmalar ardından 9 Temmuz 2011’de resmi olarak 193’üncü devlet haline gelmiş, ancak bağımsızlık sevinci uzun sürmeden yeniden kabusa dönmüştü.

Aralık 2013’te kanlı bir iç savaş başlarken, beş yılda 400 bine yakın kişi hayatını kaybetmiş, nüfusun üçte birine denk gelen 4 milyon dolayında kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış, iç savaş ağır insani krizi hızlandırmıştı.

Güney Sudan petrol zengini olmasına rağmen Dünya Bankası’nın 2018’deki bir raporuna göre 11 milyon kişilin nüfusunun yüzde 82’sine yakını yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

Uluslararası baskı altında Eylül 2018’de Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile rakibi Riek Machar arasında bir barış anlaşması imzalandı. Kiir cumhurbaşkanı olurken, Machar yardımcısı oldu. Ülke bu kırılgan birliktelikle yönetildi. Aralık 2021’de Salva Kiir, yeni bir birlik hükümeti kurmak için hükümeti feshetti. Machar da rakibinin elini sıkarak, 2011’den bu yana üçüncü kez Kiir ile birlikte ülkeyi yönetmek için anlaştı.

Her ne kadar 2018 barış anlaşması ülkede altı yıllık iç savaşa son verse de tüm sorunlar halen çözülmedi. 400 bine yakın kişinin hayatını kaybettiği iç savaş, ağır bir insani kriz yarattı. Bazı bölgelerde küresel ısınma ile birlikte durum daha da kötüleşti.