Hafter’den Berlin konferansı öncesi Atina ziyareti

Libya’nın doğusunu kontrolünde bulunduran Halife Hafter, 19 Ocak’ta düzenlenecek Berlin konferansı öncesi, Atina’ya sürpriz bir ziyarette bulundu.

Türk devletinin, Trablus merkezli hükümetle Kasım ayı sonunda imzaladığı anlaşmalar ardından, Yunanistan da Hafter ile ilişkilerini sıkılaştırdı. Türk devleti, anlaşmalar vasıtasıyla Doğu Akdeniz’deki zengin hidrokarbon yataklarında hak iddia etmek istiyor.

Afrika’nın en önemli petrol rezervlerine sahip petrol Libya, 2011’den bu yana kaos içerisinde bulunuyor. Muammed Kaddafi, Fransa, ABD ve İngiltere’nin öncülüğündeki bir müdahale ile kanlı bir şekilde devrilmişti.

Ülke mevcut durumda batıda Trablus merkezli hükümet, doğuda Tobruk merkezli parlamento arasında ikiye bölünmüş durumda. Hafter güçleri, Nisan 2019’da Trablus’u almak için operasyon başlatmıştı. BM’ye göre o tarihten beri 280’i aşkın sivil ve 2 bini aşkın savaşçı öldü, 146 bin Libyalı evlerinden kaçtı. Pazar gününden bu yana ateşkes uygulanıyor.

Hafter, özel bir uçakla Perşembe akşamı Atina’ya ulaştı. Başkentteki bir otelde Hafter ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias arasında görüşme gerçekleşti. Hafter, Cuma sabahı da Dendias tarafından Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nda kabul edildi. Yunan televizyonlarında yayınlanan görüntülerde her iki yöneticinin el sıkıştığı görüldü. Hafter, geçen ay da Libya’nın doğusundaki Bingazi de Dendias ile bir araya gelmişti. Libya Ulusal Ordusu’nun şefi Hafter, gün içinde Başbakan Kiriakos Miçotakis tarafından da parlamentodaki bürosunda kabul edilecek.

BERLİN, ATİNA’YI NEDEN DAVET ETMEDİ

Bu ziyaret, Berlin’de 19 Ocak’ta yapılacak konferans öncesine denk geldi. Yunanistan, konferansa henüz davet edilmedi. Yunan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas, “Yunanistan (konferansa) katılmak için baskı uygulamaya devam edecek” dedi. Petsas, ülkesinin Akdeniz bölgesini ilgilendiren tüm süreçlerde rol oynamak istediğini vurguladı.

Atina, Türk devletinin 27 Kasım’da Trablus merkezli, Müslüman Kardeşler’in ağırlık kazandığı Fayez El Sarraj hükümeti ile yaptığı anlaşmaya karşı çıkıyor. Türk devleti askeri işbirliği ve deniz sınırlarına ilişkin anlaşmanın yanısıra, BM ambargosunu açık bir şekilde ihlal ederek, silah, dron, zırhlı araç, asker ve Suriye’den topladığı çeteleri Trablus’a gönderiyor.

Mısır, Kıbrıs, Fransa ve Yunanistan bundan bir hafta önce yayınladıkları ortak bir bildiride, sözkonusu anlaşmaların “hükümsüz ve çıkmaz yol” olduğunu belirtmişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ankara-Trablus anlaşmaları iptal edilmezse Avrupa Birliği bünyesinde vetosunu kullanacağı uyarısında bulundu. Başbakan, Berlin konferansına davet edilmemelerinin de “hata” olduğu tepkisinde bulundu. Konferansa, aralarında Rusya, Türkiye, ABD, Çin, İtalya ve Fransa’nın olduğu çok sayıda ülke davet edildi.