Hollanda’da son 40 yılın en şiddetli gösterileri

Hollanda’da koronavirüs tedbirlerine karşı protesto eylemleri üçüncü gece de sürdü. Salı gecesi 131 kişi gözaltına alındı.

Hollanda’da son günlerdeki şiddetli protestolar bir anda patlayan düdüklü tencereye benzetiliyor.

Aylarca süren öfke, hafa sonu gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı kararı ardından patlamaya dönüştü. Sokağa çıkma yasağı bu ülkede en son İkinci Dünya Savaşı sırasına uygulanmıştı.

Bu beklenmedik tepki, hemen hemen tüm ülkelerde hükümetleri endişelendiriyor.

Hollanda polisi yaptığı açıklamada Salı gecesi ülke genelinde 131 kişinin gözaltına alındığını bildirdi. Bunlardan 81’inin Rotterdam’da gözaltına alındığı bilgisi verildi.

Polise göre Salı akşamı, diğer günlere göre daha sakin geçti.

Rotterdam’ın dışında merkezdeki Hilversum ile başkent Amsterdam’da da çatışmalar yaşandı.

Polis ülke genelinde bu son günlerdeki protestolara katıldıklarından şüphe edilenleri aradı.

Salı günü gözaltına alınanların çoğunun 25 yaşın altında olduğu belirtilirken, polis ve hükümet ailelerden çocukların sokağa çıkma yasakları sırasında evde tutmalarını istedi.

Hafta sonundan beri yaşanan olaylar sırasında Encschende’de bir hastane saldırıya uğradı.  Eindhoven’de ise polise bıçaklı saldırı düzenlendi. Gösteriler göçmenlerin yoğun yaşadığı mahallelere de yayıldı. Son üç günde yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Aşırı sağcı partiler, şiddeti kınasalar da “isyan ruhuna” destek verdi. Bazı gazetecilere göre Covid karşıtı tedbirler elitlerin yeni bir hilesi ve ezmenin yeni bir yolu olarak görülüyor.

Ülkede Mart ayında seçimlere gidiliyor.  Gözlemciler şimdilik bu olayların Başbakan Mark Rutte’nin yeniden seçilmesini etkilemeyeceğini düşünüyor. Ancak bu tür çıkışların Avrupa’nın diğer ülkelerinde de yaşanması bekleniyor.