Hongkonglular maske yasağını deldi

Hongkong’da hükümetin maske yasağına rağmen binlerce kişi yasağı delerek maskeleri ile sokaklara çıktı. Protesto eylemleri dört aydan fazladır sürüyor.

Binlerce kişi maskeleri ile Hongkong sokaklarına çıktı. Hükümet eylemcilerin maske takmasını yasaklamıştı. Son zamanlarda metro istasyonlarına yönelik eylemlerden dolayı, metro istasyonlarının çoğu kapalı kaldı.

Polis eylemin başlamasında hemen sonra gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Dört ayı aşkın bir süredir hemen her eylemde polis sert müdahalede bulunuyor ancak, bu baskıcı yöntem sonuç vermiyor. Protestocular, özgürlüklerin kısıtlandığı ve Çin hükümetinin hakimiyetinin arttığı tepkisinde bulunuyor.

Eski İngiliz sömürgesi olan Hongkong adaleti, yerel parlamentoda demokrasi yanlısı olarak sunulan vekillerin, hükümetin eylemlerde maske yasağına karşı yaptığı başvuruyu reddetti.

Hükümetin Cuma günü açıkladığı tedbir, aynı günün akşam saatlerinde şiddetli çatışmaların yaşanmasına neden olmuştu. Eylemciler özellikle Çin ile işbirliği yapmakla suçlanan metro şirketi MTR’yi hedefleyen eylemlerde bulunmuştu.

Cumartesi günü hiçbir metro çalışmazken, Pazar günü MTR şirketine göre 45 istasyon açık kaldı, 48’i kapalı. 7,5 milyon nüfuslu kent, dünyanın en işler sistemlerinden birine sahip olduğu belirtilen metroya son derece bağımlı durumda. Normal zamanlarda günde ortalama 4 milyon kişi metro kullanıyor.

Protesto eylemleri şüphelilerin Çin’e sınırdışı edilmeleri ve orada yargılanmalarını kolaylaştıran bir yasa tasarısına karşı başlamıştı. Sınırdışılara ilişkin değişiklik öngören tasarı, şüpheli görülenlerin daha önce sözleşme yapılan 20 ülkenin yanısıra Çin, Macao ve Tayvan gibi ülkelere gönderilmelerini kolaylaştırmayı amaçlıyordu.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin tasarı kapsamına alınması endişeleri arttırdı. Eski İngiliz sömürgesi olan Hong Kong, özerkliği ve başta ayrı bir adli sistemi olmak üzere özgürlüklerinin güvenceye alınması koşuluyla Çin’e bağlanmıştı.