HRW, İsrail ve Hamas’ı savaş suçu işlemekle suçladı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail ve Hamas’ı Mayıs ayında yaşanan çatışmalar sırasında “savaş suçu teşkil eden” saldırılar düzenlemekle suçladı.

10-21 Mayıs tarihleri arasında İsrail ordusu ile Gazze’yi kontrol eden Hamas arasında 11 gün süren savaşta aralarında çocukların da olduğu 260 Filistinli ile İsrail’de biri asker ve ikisi çocuk olmak üzere 13 kişi öldü.

HRW İsrail ordusunun 110 Mayıs’ta Beyt Hanun’da, 15 Mayıs’ta El Şati Kampı’nda ve 16 Mayıs’ta Gazze merkezindeki El Wahda sokağında düzenlediği üç hava saldırısını soruşturdu. Bu saldırılarda HRW’ye göre 62 Filistinli sivil hayatını kaybetti.

HRW, “İsrail ordusu silahlı grupların kullandığı tüneller ve bir komuta merkezini hedef aldıklarını açıkladı ama bu bilgiyi doğrulayacak hiçbir detay sunmadı” dedi. İsrail, uluslararası araştırmacıların da alana gitmelerini engellemişti.

HRW, İsrail ordusunun verilerine dayanarak, başta Gazze Şeridi'ni kontrol eden Hamas olmak üzere Filistinli silahlı grupların İsrail'e 4 bin 300'den fazla roket ve havan topu attığını ve bunların da “illegal saldırılar gerçekleştirdiğini” belirtti.

Bu saldırılara ilişkin ayrı bir rapor üzerinde çalıştıklarını ifade eden HRW, "İsrail ve Filistin makamlarının, güçleri tarafından işlenen ihlallerle başa çıkmak için çok az isteklilik gösterdikleri” tepkisine bulundu. HRW, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) bu "iddia edilen savaş suçları" hakkında "soruşturma başlatması” gerektiğini kaydetti.

UCM yılın başında 2014’ten bu yana Filistin Toprakları’nda işlendiği iddia edilen suçlara ilişkin bir soruşturma başlattığını duyurmuştu. İsrail bu girişimi reddederken, Filistinliler selamlamıştı.

HRW, 2008 yılı sonundan bu yana Gazze’de gerçekleşen dördüncü savaş ile “apartheid suçlarının” da soruşturmaya dahil edilmesini istedi.

HRW, Nisan ayındaki bir raporunda İsrail’in kendi topraklarındaki Araplar ile işgal altındaki Filistin Toprakları’nda izlediği politikaları “apartheid” olarak nitelemişti.