Husiler Suudi havalimanını hedef aldı

Suudi Arabistan’ın güneyindeki Abha havaalanına saldırı düzenlendi. Saldırıyı Yemenli Husiler üstlendi.

Suudi devlet televizyonu El Ehberiye’ye göre Abha havalimanı, bu Çarşamba günü saldırıya uğradı.

Bir sivil uçağın alev aldığı belirtilen haberde, yangının kontrol altına alındığı bilgisi paylaşıldı.

 

El Ehberiye, Arap koalisyonunu kaynak göstererek, “Abha havaalanını hedef almak bir savaş suçudur ve sivil yolcuların yaşamını tehlikeye atıyor” dedi.

Saldırıyı üstlenen Yemenli Şii Husiler ise “bir askeri hedefi” vurduklarını belirtti.

Husilerin kontrolündeki bölgenin Dışişleri Bakanlığı, bu saldırının Suudi hava kuvvetlerinin Yemen’deki saldırılarına misilleme olduğunu belirtti.

Bakanlık sözcüsü Hişam Şeref, “Yeni Amerikan yönetimi ve Suudilere bir mesajım var: Saldırılarınıza son verin, biz de size karşı saldırılarımızı durduralım. Bu kadar basit” dedi.

Sözcüye göre, Husi isyancıları hükümet güçlerinin elindeki Marib bölgesine takviye amaçlı gönderilen “aşırılıkçı gruplara” yönelik müdahalede bulundu. Bunun üzerine Suudi hava kuvvetleri de Husileri bombaladı. Sözcü, “Buna yanıt vermek zorunda kaldık” dedi.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Pazar ve Pazartesi günleri Yemen’den gönderilen iki dronu durdurduklarını bildirdi.

ABD de Pazar günü yaptığı açıklamada Husileri “Suudi Arabistan içerisinde sivil alanları etkileyen saldırılarını durdurmaya ve Yemen’de tüm yeni askeri operasyonlara son vermeye” çağırdı. Marib’deki operasyona ilişkin benzer bir çağrı Fransa’dan da geldi.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.