Irak, 2030’a kadar sekiz nükleer reaktör kurmak istiyor

Irak, elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini karşılamak için 2030 yılına kadar 8 bin megavat kapasiteli sekiz nükleer reaktör kurmak istiyor.

Irak’ın elektrik gücü 16 bin megavat düzeyinde. Kendi talebini karşılayabilmesi için 24 bin megavata ihtiyacı var. Yaz aylarında bu talep 30 bin megavata kadar çıkıyor.  Nüfusun büyümesi de bir faktör olarak eklenince ihtiyaç yıldan yıla büyüyor. Ülke mevcut durumda 40 milyonluk nüfusa sahip. Ancak BM’ye göre 2050’de nüfus ikiye katlanacak.

Nükleer Kaynaklar İdaresi Başkanı Kemal Latif, “2030-2031 yılına kadar, örneğin güneş enerjisi veya diğer yenilenebilir enerjilerden farklı olarak, yılın her günü daha ucuz ve kullanılabilir olan nükleer enerji sayesinde elektrik ihtiyacımızın yüzde 25'ini üretmek istiyoruz” dedi.

Latif bu amaçla Rusya, Kore, Çin, Amerika ve Fransa şirketleri ile görüşme halinde olduklarını ve yılın sonuna kadar bir anlaşma imzalayacaklarını belirtti.

Yerel medya 40 milyar dolarlık bir projeden bahsediyor. Latif bu konuda yorum yapmayı reddederken, düşük faizli borç imkanı tanıyan, 20 yıllığına ödeme kolaylığı üzerine müzakere ettiklerini ifade etti. Irak mevcut haliyle ağır bir ekonomik kriz içerisinde bulunuyor. Siyasi elitlerin yolsuzlukları nedeniyle onlarca milyar dolar buhar oldu.

Uzmanlar, Irak’ın alt yapısını da yenilemesi gerektiğini belirtiyor zira hatların eskiliğinden dolayı enerjisinin yüzde 30 ila yüzde 50'sini yolda kaybediyor.