Irak doğruladı: Suudiler ve İranlılar Bağdat’ta görüştü

AFP’ye göre Iraklı bir hükümet yetkilisi ile Batılı bir diplomat İran ile Suudi Arabistan arasında Bağdat’ta üst düzey heyetlerin katıldığı bir görüşme gerçekleştiğini doğruladı.

İki ülke arasındaki müzakereler, İngiliz Financial Times’ın pazar günü yayınladığı bir habere kadar gizli tutulmuştu.

Riyad yönetimi resmi olarak görüşmeleri yalanladı.  Ancak AFP’ye konuşan Irak hükümetinden bir yetkili ve Batılı bir diplomat, görüşmelerin Bağdat’ta yapıldığını belirtti.

Ortadoğu Akdeniz Araştırmalar Enstitüsü’nden Adil Bakawan da iki ülkenin üst düzey temsilcilerinin 9 Nisan’da bir araya geldiğini ve görüşmelerin teknik düzeyde sürdüğünü kaydetti.

Bağdat’taki görüşmeye özellikle Suudi istihbarat şefi Halid Bin Ali El Humeydan ile İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani’nin katıldığı belirtildi.

Iraklı yetkililerin bu açıklamasından önce İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, İran’ın Suudi Arabistan ile tüm görüşmeleri olumlu karşıladığını belirterek, Financial Times’ın daha önceki haberini ne doğruladı ne de yalanladı.

Financial Times’a göre her iki ülke bu ay içerisinde Bağdat’ta görüşmelerde bulundu. Gazete Bağdat’taki görüşmede özellikle Yemen dosyasının ele alındığına dikkat çekmişti.

İranlı sözcü Said Hatibzade düzenlediği basın toplantısında görüşmelerin ilkesel olarak “her iki ülkenin halkları ve bölgesel barış ve istikrar için yararlı” olduğunu söyledi.

İki bölgesel güç olan Şii İran ile Sunni Suudi Arabistan 2016 yılında diplomatik ilişkilerini keserek sık sık birbirlerinin Ortadoğu’yu istikrarsızlaştırmakla suçladı.

Bu müzakereler, Tahran ile Washington’un 2015 nükleer anlaşmasını kurtarma teşebbüsünde bulunduğu bir döneme denk geldi.

Suudi Arabistan resmi olarak nükleer anlaşmaya karşı çıkarken, ABD’nin yeni yönetimi de kamuoyu önünde Yemen çatışmasının son bulması için bastırıyor. Yemen’deki savaş, İran ile Suudi Arabistan arasındaki vekalet savaşı olarak görülüyor.