Irak’ta dini otoriteden eylemcilerin taleplerine destek

Irak’ın en yüksek dini otoritesi Ayetullah Ali Sistani, ülkede dört gündür süren protesto hareketine destek vererek, yetkilileri eylemcilerin taleplerini karşılamaya çağırdı.

Irak’ın başkenti Bağdat’ta protestolar dördüncü gün de devam etti. Eylemciler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandı.

Yetkililere göre ülke genelindeki eylemlerde 4’ü polis, 30’u eylemci olmak üzere 34 kişi öldü. Başka kaynaklar 42 kişinin öldüğünü belirtiyor.

Eylemler Salı günü Bağdat’ta başlamış ve ülkenin güneyindeki neredeyse tüm kentlere yayılmıştı. Eylemlerde siyasilerin yolsuzlukları, artan genç işsizliği ve kötü kamu hizmetleri protesto ediliyor.

Sosyal ağlardaki çağrılarla başlayan eylemlerin ardından, hükümet ülkenin geniş bir kesiminde internete erişimi kesti.

Eylemlerin Şii çoğunluklu kentlere yayılması ardından dini otoriteler de harekete geçti.

Güneydeki Kerbela’da bir camide Ayetullah Ali Sistani adına açıklamada bulunan Ahmed El Safi, “Hükümet ülkedeki sorunları yönetme biçimini değiştirmeli” dedi.

El Safi, “Görevini yapmalı, kamu hizmetlerini iyileştirmeli, işsizlere iş bulmalı, kamu servislerinde kayırmacılıktan kaçınmalı ve yolsuzluk dosyalarını sorumluları adalete vererek sonlandırmalı” diye ekledi.

Ayetullah Ali Sistani ayrıca “barışçıl eylemciler ve güvenlik güçlerine karşı kabul edilemez saldırılara” da tepki gösterdi.

Başbakan, Adıl Abdulmehdi, Cumhurbaşkanı Berhem Salih ve Parlamento Başkanı Muhammed El Halbusi’ye selenen dini lider, reformların zorunlu olduğunu belirtti.  

 Sistani, “Eylemler belli bir zayıflasa bile, yeniden başlayacak, daha güçlü ve daha kitlesel olacak” diye uyardı.