Irak’ta protestolar üçüncü gününde: 63 ölü, binlerce yaralı

Irak’ta 25 Ekimde yeniden başlayan hükumet karşıtı protestolar üçüncü gününe girdi. Geçen iki gün içinde 63 kişi öldü, 2 bin 592 kişi yaralandı.

Irak’ın başkenti Bağdat ile Arap Şiilerin yaşadığı Necef, Kerbela, Basra, Mussenna, Missan, Nasıriye, Zikkar ve Babil ile ilçe ve köylerinde 25 Ekim’de yeniden başlayan hükumet karşıtı gösteriler üçüncü gününde devam ediyor.

Protestocular hükümetin istifasını ve yolsuzluklarla anılan rejimin reformdan geçirilmesini talep ediyor.

Gösterilerde ilk iki günde protestocular, güvenlik güçleri ve İran yanlısı bazı Haşdi Şabi grupları arasında yaşanan çatışmalarda ölenlerin sayısı 63’e çıktı. Protestolar sırasında en az 2 bin 592 kişi de yaralandı.

Ölümlerin yaşanması üzerine eylemciler hükümet istifa etmeden durmayacaklarını açıklarken, Başbakan Adıl Abdulmehdi yeniden sertlik mesajı verdi. Başbakan, eylemcilere karşı anti-terör güçlerini de harekete geçirdi. Bunun üzerine güvenlik güçleri de eylemcileri Bağdat’daki Tahrir meydanını boşaltmaya çağırdı, aksi takdirde güç kullanacakları tehdidinde bulundu.

Irak Parlamentosunun en büyük grubu olan Sariun grubunun başında yer alan Şii lider Mukteda El Sadr da protestocuların yanında yer aldı.

Sadr, protestoların sonuç alıncaya kadar devam etmesini isterken, parlamenterlerine de eylemlerde yer almaları talimatını verdi. Bu talimat ardından, Bağdat’taki gösterilerde Sariun parlamenterlerinin de yer almaya başladıkları bildiriliyor.

EKİM AYI BAŞINDA 157 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ekim ayı başında aynı tepkilerle Bağdat ve ülkenin güneyindeki Şii kentleri Necef, Kerbela, Nasiriye, Basra, Missan’da protestolar başlamış ve 8 Ekim’e kadar sürmüştü. Eylemlerde resmi bilançoya göre 157 kişi hayatını kaybetti, binden fazlası yaralanmıştı. Tepkilerin yayılması üzerine Başbakan Adıl Abdulmehdi başkanlığında toplanan hükümet işsizlere üç ay maaş, çiftçilerin borçlarını erteleme, hizmet sorununu giderme ve yolsuzlukla etkili bir şekilde mücadele gibi bir dizi karar almıştı.

Göstericiler hükümetin aldığı kararları uygulaması için 9 Ekim’de gösterilerine ara vererek, hükümete 25 Ekim’e kadar süre tanımıştı. Sözlerin tutulmaması üzerine halk yeniden sokaklara çıktı.