Irak’ta yüz binler meydanlara çıktı

Irak’ta göstericilerin hükümete tanıdığı süre doldu ve bugün yüz binler alanlara çıktı.

Irak’a 1 Ekim'de başkent Bağdat başta olmak üzere Şii Arapların ağırlıklı olarak yaşadıkları Irak’ın güneyinde yer alan Necef, Kerbela, Basra, Zikkar, Mussena, Missan, Divaniye, Nasıriye, Vasıt kentlerinde başlayan gösteriler bugün yeni bir aşamaya geçti. Göstericilerin hükümete, yeni teknokrat bir hükümetin kurulması, erken genel seçime gidilmesi ve göstericileri katledenlerin yargılanması için tanıdığo üç günlük süre bugün doldu.

YOLLAR TRAFİĞE KAPATILDI

Göstericiler, talepleri yerine gelmediği için bugün sabah saatlerinden itibaren başta başkent Bağdat olmak üzere gösterilerin devam ettiği, Basra, Necef, Kerbela, Zikkar, Müssenna, Missan, Divaniye, Nasıriye şehirleri başta olmak üzere, Babil, Rumese, Semave kentlerinde yüz binlerce kişi olarak meydanlara aktı.

Göstericiler, şehir içi ve şehirler arası yolları da trafiğe kapattı. Yine Bağdat şehir merkezinideki yollar, köprüler ile Bağdat’ın Irak’ın güney illeri arasındaki bağlantıyı sağlayan anayolu trafiğe kapattılar.

Edinilen bilgiye göre, Kerbela’nın ana köprüsü Zaribe ile Musenna’daki 4 köprü trafiğe kapatıldı. Semave ve Rumese kentlerinde de ulaşımda aksamalar yaşanırken, Zikar-Musenna arasındaki şehirler arası yol da ulaşıma kapandı.

Bakuba’da da göstericiler Cumhuri Köprüsü’nü kapattı, kentte ulaşım sağlanamıyor. Öte yandan Divaniye-Babil vilayetlerini bağlayan ana yol da kapatılan yollar arasında.

ÖLÜ VE YARALILAR VAR

Irak’ın başkenti Bağdat’ta, düzenlenen gösterilerde 2 kişi hayatını kaybederken, aralarında göz yaşartıcı gazdan etkilenenlerin de bulunduğu 14'ü subay 74 kişi yaralandı.

Bağdat’ta, hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. Protestocular Tahrir Meydanı ve çevresinde bugün toplandı.

EYLEMCİLERİN TALEPLERİ

Ülkede Ekim ayı başından bu yana devam eden protestolarda 500 dolayında kişi hayatını kaybederken, 25 bin kişi de yaralandı. Sokakların baskısı sonucu Aralık ayında Başbakan Adıl Abdulmehdi istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu eylemcilerin ilk zaferi olurken, talepleri ise karşılanmadı.

Eylemciler, özellikle genel seçimler, seçim yasasının reformdan geçirilmesi, bağımsız bir başbakanın belirlenmesi ve yolsuzluklara son verilmesini istiyor. Yolsuzluklar 16 yıl içerisinde milli gelirin iki katından fazlasını yuttu. Eylemciler, ayrıca etnisite ve mezhepçiliğe dayalı olarak paylaştırılan siyasi sisteme de son verilmesini talep ediyor.