Irak’taki gösteriler üçüncü gününde, 18 ölü-YENİLENDİ

Irak'ta gösteriler üçüncü gününde devam ediyor. Hükümet sokağa çıkma yasağı ilan etti ve gösterileri yasakladı. Sağlık kaynaklarına göre geçen iki gün içinde en az 18 kişi hayatını kaybetti.

Irak’ın başkenti Bağdat’ın El Halani ve Endülüs mahallelerinde, yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmeti yoksunluğu gerekçeleriyle üç gün önce başlayan gösteriler, kısa süre içinde Zikar, Necef, Kerbela ve Kerkük başta olmak üzere birçok yere yayıldı.

Başkent Bağdat, Zikar, Necef, Kerbela ve diğer yerlerde iki gün boyunca yapılan gösterilerde, güvenlik güçleri göstericilere karşı silah kullandı ve bazı göstericiler yaşamını yitirdi, çok sayıda gösterici de yaralandı. 

İKİ GÜNDE 18 ÖLÜ

 Reuters’in hastane kaynaklarına dayandırdığı bir habere göre ülkenin güneyindeki iki kentte Çarşamba gecesi düzenlenen protesto eylemlerinde biri polis olmak üzere en az 11 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında bir polis ve 7 eylemci Nasıriye kentinde, 4 kişi de Amara kentinde öldü.

Toplamda ise iki gün içinde hükümet karşıtı gösterilerde 18 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ayrıca yüzlerce kişinin de yaralandığı belirtiliyor. AFP de Sağlık Bakanlığı kaynaklarına dayanarak, 18 kişinin öldüğünü duyurdu. 

Protesto eylemleri, Çarşamba günü Kerkük’e de sıçradı. Kerkük'te yapılan gösterilerde herhangi bir çatışma ve ciddi bir gerginlik yaşanmadı.

SADR DA DESTEK VERDİ

Başkent Bağdat ve Şii bölgelerde üç gün önce başlayan gösterilere Mukteda El Sadr’ın da destek verdiği belirtiliyor. Sadr’ın gösterilere destek vermesinin, Adıl Abdulmehdi hükümetinin verdiği sözleri yerine getirmemesinden ötürü olduğu belirtiliyor.

Bir süre önce Sadr, Abdulmehdi hükümetini verdiği sözleri yerine getirmemesi durumunda yıkacaklarını söylemişti. Sadr hareketi başta olmak üzere Amr Hekim ve Haydar Abadi gibi İran’a mesafeli olan Şii grupları, Haşdi Şabi güçlerinin Irak ordusuna dahil edilerek denetime alınmasını istiyor. Abdulmehdi hükümeti, kurulurken kısa sürede bu sorunu çözeceğini belirtmişti.

Hikme hareketi başkanı Amr Hekim, gösterilerin ikinci gününde yaptığı açıklamada, Cuma günü halkı her yerde sokağa dökeceklerini açıklamıştı.

İNTERNET KESİLDİ, OHAL İLAN EDİLDİ

Irak, göstericilerin sosyal medya üzerinden örgütlendikleri için sosyal medya hesaplarına sınırlama getirdi. Çarşamba gecesi Kerkük ve Maxmâr da dahil olmak üzere Irak genelinde internet kesildi.

Irak’ta üç gün önce başlayan gösteriler, Irak Başbakanı ve hükümetini harekete geçirdi. Başbakan Adıl Abdulmehdi, eylemlerin ikinci günü Irak Güvenlik Konseyini topladı. Toplantıdan sonra akşam saatlerinde Irak Savunma Bakanı Necah Şemeri tarafından olağanüstü hal ilan edildi. Perşembe sabah saatlerinden itibaren ise Abdulmehdi tarafından Bağdat ve diğer bir çok kentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi, gösteriler yasaklandı.

HALK HAZIRLIKTA

Olağanüstü hal ilanı ve gösterilerin yasaklanmasından ötürü başta Bağdat olmak üzere gösterilerin olduğu yapıldığı yerlerde şimdilik sakinlik hakim. Ancak akşam saatlerinde halkın yeniden sokağa çıkmak için hazırlık yaptığı belirtiliyor.

IRAK-İRAN SINIRI KAPATILDI

Irak’ta yaşanan protestolar ve kriz nedeniyle Hüsrevi ve Cezzabe sınır kapılarının kapatıldığı kaydedildi.