Irak’tan Basra’nın ‘federal bölge’ talebine yeşil ışık!

Irak hükümeti, 8 Temmuz’da başlayan gösterilerinde talep edilen “federal bölge”y yeşil ışık yaktı. Hükümet sözcülüğü böyle bir talebi engellemeye haklarının olmadığını belirtti.

8 Temmuz’da izlenen ekonomi politikaları, işsizlik, yoksulluk, elektrik ve su sorunundan ötürü Basra’da başlayıp Irak’ın güney kentlerinin tamamı ile başkent Bağdat’ta da sıçrayan gösteriler, “federal bölge” talebi etrafında somutlaştı.

Petrol zengini ve liman kenti Basra’daki evlerin damlarına federal bölge bayrakları asılarak iletilen bu taleplere Irak hükümetinden yanıt geldi.

Irak Hükümeti Sözcüsü Saad Hadisi, hükümetin Basra’nın vilayet statüsünü bölge olarak değiştirmesini engellemeye hakkının olmadığını söyledi.

Sözcü Hadisi, “Basra vilayeti, federal bölge statüsünü almak için anayasal gereklilikleri yerine getirdiğinde hükümetin buna engel olması mümkün değildir” dedi.

Basra ve diğer illerin federal bölge statüsüne kavuşması için anayasal bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Hadisi, Basra’da yaşanan sıkıntıların böyle bir talebin gündeme gelmesinin önünü açtığını kabul etti. Ancak daha önce de Basra’nın Federal bölge olması için 35 bin imza toplanmışt ve bu imzalar parlamento ile hükümete sunulmuştu. Parlamento ve hükümete sunulan imzalar Dava Partisi’nin öncülüğünde örgütlendirilen bir muhalafetle karşılaşarak kabul edilmemişti.