Kürt F-16 pilotlarının eðitimi Irakta birçok siyasi çevre tarafından tartışma konusu yapılmaya devam ediliyor. Ýthamlara yanıt veren Irak Parlamentosu ve Hava Kuvvetleri Komutanlıðı, her türlü çalışmanın anayasada belirtilen kurallara uygun olarak yapıldıðını söyledi.
Irak Parlamentosu Savunma Heyeti üyesi Hasan Sınet Iraklı pilotların yalnızca bir mezhepten ve ulustan seçildiði üzerine yapılan spekülasyonlara cevap verdi.
Bir süreden beri Irak Merkezi Hükümetine baðlı ordunun hava kuvvetlerine alınacak F-16 ve diðer savaş uçaklar için pilot eðitimleri üzerine yapılan tartışmalara Irak hükümeti cevap verdi. Açıklamada Irak anayasası ve hukukuna vurgu yapılarak her türlü çalışmanın anayasada belirtilen kurallara uygun olarak yapılacaðı dile getirildi.
Hasan Sınet, "Tüm pilot adaylarının ve askeri akademi öðrencileri arasında anayasada belirlendiði gibi bir denge gözetiyoruz. F-16 ve diðer savaş uçakları üzerine eðitim görenler hakkında bazı siyasi çevrelerin dile getirdiði gibi eðitim için yurt dışına gönderilenlerin yalnızca Kürtler olduðu tamamen yanlıştır. Bu konuda spekülatif konuşmalar yapılmasının nedeni konu hakkında bilgi sahibi olmamalarıdır" dedi.
Irak hava kuvvetleri komutanı Enver Heme Emin de eðitimin yalnızca bir halk için olduðu konusunu gündeme getirenlerin kendisinde soru işaretleri oluşturduðunu belirterek, bu durumu şüpheli bulduðunu dile getirdi.
Emin, "Biz Amerikaya eðitim için guruplar halinde askeri öðrencileri gönderiyoruz, eðitim için gönderdiðimiz bu ilk guruptaki öðrencilerden 9 tanesi Şii, 2 Kürt ve 1 Sünniden oluşuyor." dedi.
Güney Kürdistan muhalefetinden çevreler ise gönderilen her iki pilottan birinin YNKli, diðerinin ise PDK'li olduðu tepkisinde bulunuyor. Gönderilen her iki Kürt pilot adayının bir tanesi Babekir Zebarinin oðlu diðerinin ise Enver Heme Emin'in oðlu olduðu eleştirileri yapılıyor.