Kanada’nın ‘İran düşürdü’ iddiasına Tahran’dan tepki

İran’da düşen uçakta 63 vatandaşını kaybeden Kanada, yolcu uçağının İran’dan fırlatılan füzeyle ‘yanlışlıkla’ vurulduğuna dair bilgilerin mevcut olduğunu iddia ederken, Tahran yönetimi ‘şaibeli bir mizansen’ suçlamasıyla karşılık verdi.

Ukrayna’ya ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının düşmesi ardından uluslararası boyutta tartışmalar devam ederken, Kanada’da İran’a yönelik suçlama geldi.

Uçak faciasında 63 vatandaşı hayatını kaybeden Kanada’nın Başbakanı Justin Trudeau, uçağın Tahran yakınlarındayken karadan havaya füzeyle vurulduğunu iddia etti. Bu iddiasına dair ‘müttefik ülkelerin’ istihbarat servislerini ve ‘kendi bulgularını’ dayanak gösterdi.

Kanada Başbakanı, uçağın İran tarafından ‘yanlışlıkla’ vurulduğunu savundu.

İRAN: KANITLAR PAYLAŞILSIN; KARANLIK BİR MİZANSEN!

Uçağın teknik bir arıza nedeniyle alev alması nedeniyle düştüğü iddiasında olan İran yönetiminden ise, Trudeau’nun açıklamasına tepki gösterildi.

İran Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kanada’nın iddiasına dair delillerin paylaşılması istendi. Bakanlık, söz konusu bilgilerin İranlı soruşturma komisyonuyla paylaşılmasını ve soruşturmaya Boeing şirketinin de dahil olması talebini yineledi.

İran Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda, 176 kişinin hayatını kaybettiği Boeing 777 tipi uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğü savunulmuştu.

Daha önce ABD tarafından uçağın hava savunma füzeleri tarafından vurulduğu şeklindeki iddia da İran tarafından yalanlanmıştı. Ancak New York Times, uçağın düşürülmesine ilişkin görüntülerin incelendiğini duyurmuştu.