Katalan bağımsızlıkçılar Fransa-İspanya yolunu kapattı

İspanya’nın Katalonya özerk bölgesinde, bağımsızlıkçı eylemciler Fransa-İspanya yolunu kapattı. Onlarca kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

Katalanlar, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin Ekim ortasında dokuz Katalan yöneticiye hapis cezası vermesini protesto etmek için eylemlerine devam ediyor.

Son eylem, Pazar günü İspanya’da yapılan genel seçimlerden sonrasına denk geldi. Seçimlerde iktidardaki sosyalistler hafif bir gerileme yaşarken, aşırı sağcı parti Vox büyük bir yükselişle parlamentodaki üçüncü güç haline geldi.

DEMOKRATİK TSUNAMİ

Onlarca araç, İspanya ile Fransa arasındaki sınırda AP-7 otoyolunu kapattı. 300 dolayında kişi araçlardan inerek barikatlar kurdu. Eylem nedeniyle onlarca kilometrelik hatta araç kuyruğu oluştu. Eylem kendilerine “Demokratik Tsunami” adını veren gizemli platformun çağrısı ile gerçekleşti.

Telegram üzerinde açıklamada bulunan platform, “Bu eylem, tek yolun oturmak ve konuşmak olduğunu İspanya devletine kavratmak için uluslararası topluma yönelik bir çığlıktır” dedi.

Demokratik Tsunami, ilk eylemini Katalan bağımsızlıkçı yöneticilere hapis cezasının verildiği 14 Ekim’de Barselona havaalanına girişleri bloke ederek gerçekleştirmişti. Sonraki günlerde de gençler ile polis arasında Barselona ve diğer Katalan kentlerde şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

2017 yılında bağımsızlıkçı kolektiflerin kurduğu Cumhuriyeti Savunma Komiteleri de halkı eylemin yapıldığı La Jonquera’ya çağırdı.

Katalanlar, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin bağımsızlıkçı yöneticileri mahkum etmesine isyan ediyorlar. Mahkeme, 12 yöneticiden 9’una 9 yıldan 13 yıla varan hapis cezaları verirken, 3 yöneticiyi de onbinlerce euro para cezalarına çarptırmıştı.

12 yönetici, 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlemekten yargılanıyorlardı. 1 Ekim 2017’de referandum yapılmış, aynı yıl 27 Ekim’de Katalonya Parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti. Referandum sırasında benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürüten merkezi Madrid yönetimi, bağımsızlık referandumu ardından Katalonya yönetimine el koymuştu. Daha sonra yapılan seçimlerde yeniden bağımsızlıkçı partiler özerk bölge hükümetinin başına geçmişti.