Kenya’da bir tarikata mensup 51 ceset bulundu

Kenya’nın doğusundaki bir ormanda bir tarikata mensup 51 ceset bulundu. Kenya Devlet Başkanı William Ruto "dini kullanan terörist" diye kınadı ancak devletin bu tarikatın faaliyetlerinden haberi olduğu belirtiliyor.

Sahil kasabası Malindi yakınlarındaki Shakahola ormanında 14 Nisan’dan bu yana 51 ceset bulundu. Bir kişi ise kurtarılarak hastanede tedavi altına alındı.

Ölenler, özellikle "İsa ile tanışmak" için oruç tutmayı savunan bir "papaz" olan Paul Mackenzie Nthenge liderliğindeki “Good News International Church” tarikatı takipçileri olarak biliniyor. Nthenge polise teslim oldu ve 15 Nisan’dan beri gözaltında tutuluyor.

Devlet Başkanı William Ruto Pazartesi günü ülkenin merkezindeki hapishane memurları için düzenlenen mezuniyet töreninde yaptığı açıklamada "Shakahola'da gördüğümüz şey teröristlere benziyor" dedi.

Ruto, "Teröristler, iğrenç eylemlerini teşvik etmek için dini kullanırlar. Mackenzie gibi insanlar, tam olarak aynı şeyi yapmak için dini kullanırlar” ifadelerini kullandı.

300 hektarı aşkın ormanlık alanda bulunan cesetlerin durumu ve ne kadar süredir toprakta olduklarına dair henüz bir bilgi yok.

Kenya Kızıl Haçı'na göre "şimdiye kadar 112 kişinin kaybolduğu bildirildi".

Bazı takipçiler hala ormanda bulunuyor. Bunlardan biri pazar günü tespit edildi. Ancak ölene kadar yemek yemeyi reddediyor.

Ortaya çıkan bu vahşet, 2017'den beri "papazın" faaliyetlerinden haberdar olan yetkililerin tavrına ilişkin soru işaretlerine ve eleştirilere yol açıyor.

2017’de Paul Mackenzie Nthenge, İncil’de eğitimin olmadığı gerekçesiyle birçok çocuğun okula gitmemesini savunduğu için tutuklandı.  

Geçen ay, iki çocuğun ebeveynlerinin gözetiminde açlıktan ölmesi ve daha sonra onları gömmesinin ardından tekrar tutuklandı. Ancak 100.000 Kenya şilini (yaklaşık 670 euro) kefaletle serbest bırakıldı.

Bu skandal, "papazlar", "Kiliseler" ve diğer marjinal dini hareketlerin manşetlere çıktığı, ağırlıklı olarak Hristiyan bir ülke olan Kenya'da ibadetin kontrolüne ilişkin tartışmayı da canlandırıyor. Önceki düzenleme girişimleri güçlü bir muhalefetle karşılaştı.

İçişleri Bakanı Kithure Kindiki Pazar günü Twitter'da yaptığı açıklamada bu katliamın "Anayasa'da yer alan ibadet özgürlüğüne ilişkin insan hakkının açık bir ihlali" olduğunu söyledi.