Kiev etrafındaki çember daralıyor

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in merkezinde sabah saatlerinde büyük patlamalar meydana geldi. Daha sonra, kentin kuzey mahallelerinde çatışmaların yaşandığı bildirildi.

Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın askeri harekatı 24 Şubat günü başladı. İkinci gün birçok bombalanmaya devam ederken, Kiev’e doğru Rus ilerleyişi devam etti.

MOSKOVA: KİEV BATIDAN KUŞATMAYA ALINDI

Sabah saatlerinde Kiev’de büyük patlamalar duyuldu. Ukrayna ordusuna göre, atılan füzeler nedeniyle patlamalar yaşandı. Daha sonra kentin kuzey mahallelerinde çatışmaların yaşandığına dair haberler geldi.

Rusya Savunma Bakanlığı Kiev bölgesindeki Hostomel havalimanı Rus birliklerin konuşlandığını ve başkentin batıdan kuşatmaya alındığını bildirdi.

Bakanlık ülkenin kuzeyindeki Çernigov kentininde kuşatıldığını belirtti.

Güneyde Kherson bölgesinde Rus birliklerin birçok alanda olduğu görülürken, Rusya sınırının 300 kilometre batısındaki Genichesky kenti Rus birlikler tarafından ele geçirildi.

Rusya ordusu, savaşın ilk gününde 11’i hava sahası olmak üzere 74 askeri tesisi ve 18 hava savunma radar sistemini imha ettiklerini açıkladı.

ZELENSKİ’DEN ÇAĞRI

Ukrayna silahlı kuvvetleri her yaştan insanı Rusya’ya karşı silahlanmaya çağırdı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski yaptığı yeni bir açıklamada savaş tecrübesi olan Avrupalıları da “Avrupa’yı savunmak için Ukrayna”ya çağırdı. Zelenski, Avrupalıların Rusya’ya yanıtının da “çok yavaş” olduğu tepkisinde bulundu.

BM’YE GÖRE 25 SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler’e göre Rusya’nın operasyonunda 25 sivil hayatını kaybetti, 102’si de yaralandı. Cenevre’de bir basın toplantısı düzenleyen BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği sözcüsü gerçek sayının muhtemelen daha yüksek olduğunu ifade etti.

BİNLERCE KİŞİ POLONYA’YA KAÇTI

Rus operasyonu karşısında binlerce Ukraynalı Polonya’ya sığındı. Polonya, mültecileri karşılamak için altyapılar hazırladı. Bazıları geçeyi tren garında geçirdi.

BM: 5 MİLYON UKRAYNALI ÜLKEDEN KAÇABİLİR

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise 5 milyon Ukraynalının yurtdışına kaçabileceği tahmininde bulundu. Cenevre’de düzenlenen basın toplantısında en az 100 bin kişinin evlerini terk ettiği, binlerce kişinin Moldova, Romanya veya Polonya gibi komşu ülkelere sığındığı belirtildi.

İNGİLİZ BAKAN: EN AZ 450 RUS AKSERİ ÖLDÜ

Savaş cephesine ilişkin İngiliz Savunma Bakanı Robert Ben Wallace, Sky televizyonuna verdiği mülakatta en az 450 Rus askerinin öldüğünü iddia etti.

Rusya’dan bu konuda bir açıklama gelmedi. Ancak bir kıyaslama yapılırsa Rusya Suriye’de 8 yılık savaşta 100’den biraz fazla askeri kayıp verdi.

Ben Robert Wallace, Vladimir Putin’in niyetinin Ukrayna’yı “tamamen işgal etmek” olduğunu düşündüklerini söyledi. Wallace, ancak Rusya’nın beklediği gibi hedeflerini yerine getiremeyerek “gecikme” yaşadığını söyledi.

RUSYA İNGİLTERE BAĞLANTILI UÇAKLARA HAVA SAHASINI KAPATTI

Başından beri Ukrayna konusunda Rusya’ya en sert tepki gösteren İngiltere’ye, Rusya hava sahasını kapatarak karşılık verdi. Rusya, Londra’nın yaptırımları ardından Birleşik Krallık bağlantılı tüm uçuşlara hava sahasını kapattı.

LAVROV: UKRAYNA SİLAH BIRAKIRSA MÜZAKEREYE HAZIRIZ

Bu arada Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın “silah bırakması” halinde müzakerelere hazır olduklarını açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasından bir gün sonra basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Ukrayna silahlı kuvvetleri çağrımızı duyar duymaz ve silahlarını bırakır bırakmaz her an müzakerelere hazırız" dedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca Rusya’nın amacının Ukraynalıları “baskıdan kurtarmak” olduğunu savundu. Bu açıklama Rusya’nın mevcut iktidarı devirme niyetinde olduğu şeklinde yorumlandı.

Lavrov, Başkan (Vladimir) Putin, Ukrayna'yı askerden ve Nazilerden arındırmak için bu özel askeri operasyonun kararını aldı, böylece bu baskıdan kurtulan Ukraynalılar geleceklerini özgürce seçebilirler” dedi.

Hiç kimsenin Ukrayna’yı işgal etmekte olmadığını söyleyen Lavrov, “Operasyonun amacı açıktır: Silahsızlandırma ve Nazilerden arındırma” diye ekledi.

İRAN’DAN RUSYA’YA DESTEK

İran'da Devlet Başkanı İbrahim Reisi, doğuya yayılmak istemekle suçladığı NATO ve Batılı ülkeler karşısında Moskova’nın kararını desteklemek için Vladimir Putin’i aradı. Reisi, şu anda sahada yaşananların halkların ve bölgenin çıkarlarına hizmet edeceğini savundu.

AB: PUTİN NAZİLER GİBİ DAVRANIYOR

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in sözcüsü Peter Stano, Ukrayna’yı “nazilerden arındırmak” istediğini söyleyen Vladimir Putin’i Ukrayna’yı “Naziler gibi davranmakla” suçladı.