Kolombiya’da barış süreci: FARC liderlerinin tavrı bekleniyor

Kolombiya’da yeni devlet başkanının göreve başlamasıyla barış süreci tehlikeye girerken, son dönemlerde bazı eski FARC komutanlarının barış sürecine temkinli yaklaşmaları nedeniyle yargı, eski komutanların sürece dair tavırlarını netleştirmelerini istiyor

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile eski Devlet Başkanı Juan Manuel Santos arasında 2016’da imzalanan barış anlaşması kapsamında 7 bini aşkın gerilla siyasi yaşama geçme kararı almıştı. Geçtiğimiz hafta süreci yöneten Birleşmiş Milletler (BM) temsilciliğinden yapılan açıklamada, sonradan farklı isim ancak aynı kısaltmayla siyasi yaşama geçen FARC’ın eski gerilla önderlerinden en az altısının ‘ortadan kaybolduğu’ duyurulmuştu. 

JEP’TEN SÜRECE KARŞI TAVRI NETLEŞTİRME TALEBİ!

Siyasi yaşama geçiş sürecindeki 1500 kadar eski gerilladan sorumlu olan bu liderlerin bulundukları alanları terk etmeleriyle birlikte belirsizlik yaşandığı savunuluyor.

Barış anlaşması kapsamında savaş suçlarını da yargılayacak Barış İçin Özel Yargı (JEP) adlı kuruluşça yapılan açıklamada ise, geride kalan eski gerilla liderlerinden barış faaliyetlerine dair ‘rapor yazmaları’ istendiği duyuruldu.

Yeni adı Toplumun Alternatif Devrimci Gücü olan FARC’ın siyasal yaşama geçiş alanlarında kalan 31 eski yöneticisinden süreçte yaptıklarına dair rapor yazmaları isteniyor. Eski gerilla liderlerinin barış sürecine bakışları ve yeni bir niyet beyanında bulunmaları da talep ediliyor.

IVAN MARQUEZ’İN DE AYRILAN GRUPLARA KATILDIĞI İDDİA EDİLİYOR

JEP’in eski FARC gerilla komutanlarına yaptığı talebin arkasında, son dönemlerde bulunduğu yeri terk edenler arasında hareketin önemli isimlerinden Ivan Marquez ile Hernan Velasquez’in de bulunmaları yatıyor. Kolombiya medyasında yer alan haberlerde, Marquez ve Velasquez’in silah bırakmayı kabul etmeyen gruplara katıldıkları veya Venezuela’ya gittikleri iddiası ortaya atıldı.

Ancak bu iddia, yeni kurulan FARC tarafından yalanlanırken, eski gerilla liderlerinden açıklama yapmaları istenmişti. Daha önce bulundukları alanları terk eden Henry Castellanos ile José Benito Cabrera adlı eski komutanlar da barış sürecinden kopmadıklarını ilan etmişlerdi.

Kolombiya barış sürecini en çok tehdit eden ise daha çok yeni Devlet Başkanı İvan Duque’nin tutumu. Duque, FARC ile imzalanan anlaşmanın ‘çok tavizkar’ olduğunu savunarak, özellikle gerilla liderlerine yönelik tutuma dair değişiklikler yapacağını ilan etmişti.

BELİRSİZLİK NEDENİYLE BAZI ESKİ FARC GERİLLALARININ TUTUMU DEĞİŞMİŞTİ

2016 anlaşması kapsamında FARC’ın seçimlerde alacağı oy oranı ne olursa olsun parlamentoda en az 10 sandalye ile temsili öngörülüyordu. Silahlı gruplara katıldığı iddia edilen İvan Marquez de, parlamentoda kendisine ayrılan koltuğu reddetmişti. Marquez, buna gerekçe olarak barış anlaşmasının içeriğinden uzaklaşmasını göstermişti.

1964 yılında başlayan Kolombiya iç savaşında 260 bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiği ve on binlerce kişinin kaybolduğu tahmin ediliyor. FARC ile Kolombiya devleti arasında 2012’de Küba’da başlayan müzakereler, 2016’da anlaşmayla sonuçlanmıştı.

FARC’ın siyasal yaşama geçmesiyle bazı gerilla gruplarının silah bırakmadıkları biliniyor. FARC’ın büyük oranda siyasal yaşama geçmesiyle birlikte ülkedeki en büyük sol gerilla hareketi olarak Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) bulunuyor. ELN ile 2017’de başlayan müzakereler, yeni Devlet Başkanı İvan Duque’nin tutumu nedeniyle büyük bir belirsizlik içinde.