Kolombiya hükümeti uyuşturucu karteliyle ateşkesi askıya aldı

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, sivillere yönelik saldırıları nedeniyle ülkenin temel uyuşturucu karteli Clan del Golfo ile ateşkesi askıya aldıklarını duyurdu.

Twitter üzerinde bir açıklama yapan solcu cumhurbaşkanı Petro, “Güvenlik güçlerine Clan del Golfo’ye karşı tüm askeri operasyonları yeniden aktifleştirmesi talimatını verdim” dedi.

Hükümete göre bu uyuşturucu karteli iki haftadan uzun süredir ülkenin kuzeybatısındaki köylülere gözdağı veriyor ve saldırılarda bulunuyor.

Kolombiya tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı ve eski gerilla Petro, "Toplumlar arasında endişe ve terör tohumları ekmeye devam etmelerine izin vermeyeceğiz" diye ekledi.

Kolombiya hükümeti 31 Aralık günü Clan del Golfo, gerilla hareketi ELN, 2016’daki tarihi barış anlaşmasını imzalamayan Marksist gerilla hareketi FARC’tan ayrılan gruplar ve paramiliter bir grupla çift taraflı ateşkes yapıldığını duyurmuştu.

Bu ateşkes müzakerelerin yolunu açsa da, hükümet özellikle Clan del Golfo’nun  ülkenin kuzeybatısındaki yasadışı madencilerin saldırılarını teşvik ederek ateşkesi ihlal ettiği tepkisinde bulunuyor.

Yasadışı maden çalışanları mart ayından bu yana altın çıkarmak için kullanılan makineleri imha eden asker ve polisin yürüttüğü operasyonları protesto ediyor.

Hükümetin tahminlerine göre Clan del Golfo karteli Kolombiya’daki uyuşturucu ihracatının yüzde 30 ila 60’ını gerçekleştiriyor. Kolombiya, dünyanın en büyük kokain üreticisi ülke olarak dikkat çekiyor.

Gustavo Petro iktidara geldiğinde 50 yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşın ardından ülkedeki şiddeti sona erdirmeyi amaçlayan iddialı bir “topyekun barış” projesi başlatmıştı. Hükümetin çift taraflı ateşkes açıklamasından sonra ülkenin halen aktif olan son gerilla hareketi ELN, ateşkesin bir parçası olduğunu yalanmıştı. Hükümet ile ELN arasındaki müzakereler, birçok ülkenin arabuluculuğu ile devam ediyor.