Kürdistan'da kar ve gasp buluşması ölümlere yol açıyor

Kürdistan'daki yoğun kar nedeniyle günlük yaşam olumsuz etkilenirken, gaspçı kayyumlar tedbir almayarak ölümlere yol açıyor.

Kürdistan genelinde yoğun kar yağışı nedeniyle halk zor durumda. Miting ve anmalar da ertelenmek zorunda kaldı.

GASPÇILARIN TEDBİRSİZLİĞİ VE ÖLÜM

Mardin Şahmaran Kadın Platformu, kentte etkili olan kar yağışı sonrası günlük yaşamı etkileyen aksaklıklara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün günler öncesi yaptığı uyarıların kentteki yetkililer tarafından dikkate alınmadığının belirtildiği açıklamada, "Kayyum yönetiminin yetersiz olduğu, gün boyunca yaşanan görüntülerle ortadadır" denildi.

Tedbirsizliğin halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürdüğünün ifade edildiği açıklamada, "Sabah saatlerinde etkisini iyice göstermeye başlayan kar yağışı Kızıltepe İpekyolu mevkiinde trafik kazasına neden oldu. Olay yerinde 8 aracın kaza yaptığı ve kazalarda 3 vatandaşımızın ölüm haberini üzüntüyle aldık. Yurttaşların yollarda mahsur kaldığı, sağlık hizmetlerine erişemediği görüntüleri ortaya çıktı. Kar yağışı bir daha gösterdi ki kayyum zihniyeti halkın iradesini gasp ettiği gibi halka dönük hizmetleri de gasp etmiştir" diye belirtildi.

MİTİNG ERTELENDİ

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 22 Ocak'ta Amed'deki İstasyon Meydanı'nda "HDP'yi savunuyoruz" şiarıyla planladığı mitinge ilişkin Tertip Komitesi üyeleri tarafından parti binasında açıklama yapıldı.

Tertip Komitesi'nde yer alan HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, "Amed'de kar yağışının bir hafta sürecek olması bu mitingi ileri bir tarihe ertelememize sebep olmuştur. Bir kişinin dahi hastalanması, rahatsızlanması ya da kaza yapmasını istemeyiz. Bu nedenle mitingimizi ileri bir tarihe erteledik" diye konuştu. 

KOLBERLERE ULAŞILAMIYOR

Rojhilat'tan Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Gelişim (Şepeta Gerdî) bölgesine geçtikten sonra kaybolan 3 Kürt kolberden 8 gündür haber alınamıyor. Bênar Vadisi’nde kayboldukları belirtilen Barzan Mîhendî, Eshed Seydanîferd ve Behlûl Seydanîferd, tüm aramalara rağmen bulunamadı. İki gün süren arama çalışmaları dün öğlen saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle tekrar durdu.

VAN'DA ULAŞIM YOK

Van'da etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray'da 74, Başkale'de 142, Çaldıran’da 99, Çatak'ta 115, Edremit’te 4, Erciş’te 135, Gevaş’ta 49, Gürpınar’da 161, İpekyolu’nda 41, Muradiye’de  56, Özalp’te 40, Saray’da 20 ve Tuşba ilçesinde ise 82 olmak üzere toplam bin 18 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışının etkili olduğu kentte uçak seferleri de olumsuz etkilendi. İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya ve Adana’ya planlanan uçuşların çoğu iptal edildi.  Kar yağışı nedeniyle Van merkez ve tüm ilçelerinde eğitime ara verildi. İlçeler ve kent merkezi arasında da ulaşım zorlukla sağlanıyor. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğü, bölge genelinde havanın parçalı ve çok bulutlu olacağını belirterek, halkın çığ ve don olayına karşı dikkatli olması yönünde uyarı yaptı.

KARS'TA 100'DEN FAZLA KÖYE ULAŞILAMIYOR

Kars'ta kar yağışı nedeniyle merkeze bağlı 15, Akyaka’da 2, Arpaçay’da 8, Digor’da 18, Kağızman’da 15, Sarıkamış’ta 19, Selim’de 22 ve Susuz’da 9 olmak üzere toplam 108 köyün kent merkezi ile bağlantısı kesildi.

HAKKARİ'DE KÖY YOLLARI KAPANDI

Hakkâri’de de son yılların en fazla kar yağışı yaşandı. Neredeyse tüm köy yollarının kapandığı kentte, kısa bir süre önce cezaevinden tahliye edilen HDP'nin eski Milletvekili Abdullah Zeydan’ın ilçe ziyaretleri ise kar nedeniyle iptal edildi.

ARDAHAN'DA ESNAF KEPENK KAPATTI

Ardahan’da kar ve soğuk hava hayatı adeta durma noktasına getirdi. Gece hava sıcaklığının eksi 20’lere düştüğü kentte, ilçelere de ulaşım sağlanamıyor. Tüm yerleşim yerlerinin yolu kar nedeniyle kapanırken, birçok kişi ise iş yerlerini açamadı.

BİTLİS'TE DE YOLLAR KAPALI

Bitlis'te etkili olan olumsuz hava şartları nedeniyle birçok ilçe yolu ulaşıma kapatıldı. Kent merkezi ve tüm ilçelerde okullar tatil edilirken, Baykan-Bitlis karayolu kamyon-tır ve çekici trafiğine, Güroymak-Tatvan karayolu, Hizan-Tatvan karayolu ve Tatvan-Van karayolu yoğun kar ve görüş mesafesi düşmesi sebebiyle her türlü araç trafiğine kapatıldı.

MUŞ'TA 352 YERLEŞİM BİRİMİYLE ULAŞIM KESİLDİ

Kenti etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle merkezde 96, Varto'da 80, Malazgirt'te 74, Bulanık'ta 55, Korkut'ta 30 ve Hasköy'de 17 köy yolu olmak üzere toplam 352 yerleşim birimiyle ulaşım tamamen kesildi. Yine kentteki okullar da tatil edildi.

AĞRI'DA EVLER KAR ALTINDA

Ağrı'da etkili olan kar yağışı nedeniyle birçok köyde evler adeta kar altında kaldı. Kar kalınlığının yer yer 50 santimetreye ulaştığı kentte 191 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan yolların ulaşıma açılması için çalışmalar sürerken, birçok ilçede ise okullar tatil edildi.

ERZURUM'DA KAR ARALIKSIZ SÜRÜYOR

Erzurum ve ilçelerinde de kar yağışı iki gündür aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Yakutiye, Palandöken ve Aziziye`de okullar bir gün tatil edilirken, birçok mahalle ve ilçeye ise ulaşım sağlanamıyor.

IĞDIR VE ŞIRNAK'TA BİRÇOK YER ULAŞIMA KAPANDI

Iğdır'da yoğun kar yağışı nedeniyle Tuzluca ilçesi ve merkeze bağlı 8 köyde eğitime 1 gün ara verilirken, 44 köy yolu ise ulaşıma kapandı.

Şırnak merkez ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 112 köy ve 17 mezra ulaşıma kapandı. Kent genelinde 2 gündür etkili olan kar yağışı, özellikle yüksek rakımlı yerleşim yerlerinde ulaşımı aksattı.

Merkezde 10 köy, 5 mezra, Beytüşşebap 14 köy 5 mezra, Uludere 6 köy, Güçlükonak 12 köy, Cizre'de 23 köy, 4 mezra ve İdil'de 47 köy, 3 mezra olmak üzere toplam 112 köy ve 17 mezra yolu ulaşıma kapandı. Öte yandan kar kalınlığı, kent merkezinde 50 santimetreyi bulurken, Uludere ve Beytüşşebap ilçelerinde ise yer yer 2 metreye aştı.

Yoğun kar yağışı, uluslararası ticaret yolu olan İpek Yolu’nu da ulaşıma kapattı. Kar yağışı ve buzlanma nedeniyle kilometrelerce TIR kuyruğu oluştu.

SÜLEYMANİYE

Güney Kürdistan’ın tüm kentlerinde etkili olan yoğun kar yağışı sosyal yaşamı etkilemeye devam ediyor.

Resmi kurumların yanı sıra Süleymaniye Havaalanı Müdürlüğü’nden gelen açıklamaya göre uçak seferlerinin de iptal edildiği öğrenildi. Havaalanı Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada, Süleymaniye Uluslararası Havaalanı’ndaki tüm iç ve dış hatlar seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

Havaalanı pistini temizleme çalışmaları sürüyor.

Süleymaniye’de Efrîn etkinliği de yoğun kar yağışı nedeniyle ertelendi.

Efrîn şehitlerinin anılacağı ve Çağın Direnişi'nin selamlanacağı eylemin yoğun kar yağışı nedeniyle ertelendiği bildirildi.

HEWLÊR TRAFİK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN UYARI

Duhok-Hewlêr karayolunun bir süre trafiğe kapandığı öğrenilirken yolun ilerleyen saatlerde açıldığı belirtildi.

Hewlêr Trafik Müdürlüğü, zorunlu haller dışında dışarı çıkmama uyarısında bulundu.

Emniyet müdürlüklerinden yapılan uyarılarda kullanılmaması istenen yollar şöyle:

*Hewlêr – Shaqlawa Yolu

*Hewlêr – Koysancak Yolu

*Shaqlawa – Hiran Yolu

*Balisan – Ranya Yolu

*Köysancak – Heybat Sultan Yolu

*Zaxo-Duhok yolu.

ŞOFÖRLER MAHSUR

Öte yandan yoğun kar yağışı nedeniyle Doğu Kürdistan-Güney Kürdistan arasında bulunan Temerçin Sınır Kapısı'nda bir grup şoför mahsur kaldı.

QAMIŞLO VE TIRBESPIYÊ'DE YOLLAR AÇILIYOR

 

Qamişlo ve Tirbespiyê halk belediyesi komiteleri, Trafik Güçleri ile koordineli olarak yoğun kar yağışından dolayı kapanan ulaşıma açıyor.  Konuya ilişkin açıklama yapan Qamişlo Halk Belediyesi Eş Başkanı Cîhan Yusif, acil durum ve belediyelere bağlı komitelerin dünden bu yana birçok ana yolu açtığını söyledi.