Kuzey İrlanda’da on binlerce kamu çalışanı greve gitti

Kuzey İrlanda'da on binlerce kamu çalışanı, iki yıldır süren siyasi felçle daha da kötüleşen alım gücü nedeniyle benzeri görülmemiş bir greve gitti.

Eğitim, ulaşım ve hemşirelik sektörlerini temsil eden on altı sendika grev çağrısında bulunurken, sendikalar bunu eyalet tarihindeki en büyük endüstriyel eylem olarak nitelendirdi. Perşembe günü grev nedeniyle okullar kapalı kaldı, ulaşım durdu ve sağlık hizmetleri ciddi şekilde kısıtlandı.

Perşembe günü özellikle Belfast ve Londonderry'de büyük gösteriler düzenlendi.

Belfast’ta bazı eylemciler İngiltere'nin Kuzey İrlanda Bakanı Chris Heaton-Harris ve yerel kurumları boykot ederek kamu hizmetlerini aksatan temel birlikçi parti (DUP) lideri Jeffrey Donaldson'ın fotoğraflarının yanında "Adil ücret şimdi" ya da "Utanç" yazılı pankartlar açtı.

Son bir buçuk yıldır artan fiyatlar Birleşik Krallık'ta satın alma gücünde ciddi bir krize ve çok sayıda endüstriyel eyleme yol açmış olsa da Kuzey İrlanda'da durum özellikle zor görünüyor.

Yol açtığı maliyetinin 10 milyon sterlinin üzerinde olduğu tahmin edilen grev, uzun süredir devam eden siyasi çıkmazın yaşandığı bir döneme denk geldi.

DUP, Brexit sonrası tedbirleri protesto etmek için şubat 2022’de yerel kurumlardan çekilmişti. DUP’a göre sözkonusu tedbirler Kuzey İrlanda'nın Birleşik Krallık'taki yerini tehdit ediyor.

Eğitim ve sağlık gibi çok çeşitli konulardan teorik olarak sorumlu olan yerel meclis ve yürütmenin yokluğunda, günlük işleri Londra yönetiyor ve bu da şu anda can çekişme durumunda olan birçok kamu hizmeti için hayati önem taşıyan fonların azalmasına neden oluyor.

Chris Heaton-Harris pazartesi günü yaptığı açıklamada, yerel meclisin yeniden ayağa kalkması koşuluyla, Londra tarafından geçen ay önerilen 3.3 milyar sterlinlik bir zarfın mevcut olduğunu belirtti. Bunun yaklaşık 584 milyon Sterlini (643 milyon euro) kamu sektörü maaş artışları için ayrılmıştı.

Sendikalar, yerel yönetimin yeniden başlamasına bakılmaksızın maaş artışları için fonların mümkün olan en kısa sürede serbest bırakılması gerektiğini savunurken, DUP başlattıkları boykotu sona erdirmeye zorlamak için Londra’yı grevi koz olarak kullanmakla suçluyor.

DUP lideri Jeffrey Donaldson, Birleşik Krallık hükümetinin maaş artışlarını derhal sağlayacak paraya ve yetkiye sahip olduğunu savunuyor.