Larzac köylüleri işgalci şirketi işgal etti

Fransa’da halk mücadelesinin sembolü haline gelen Larzac’ta, köylüler fotovolatik çiftlik projesine karşı bir şirkete baskın yaparak işgal etti.

Arkolia Energies şirketi, Larzac’ta 400 hektar üzerinde güneş enerjisinden elektrik elde etmek için fotovoltaik çiftliği kurmayı amaçlıyor. Şirket, projeyi, UNESCO’nun da dünya mirası listesindeki bir alanın merkezinde kurmayı planlıyor.

Köylü Konfederasyonu’nun 30 dolayında üyesi, şirket lokallerine girerek, fotovoltaik çiftlik projesini protesto etti.

Köylü Konfederasyonu’nun ulusal sözcülerinden Nicolas Girod, “Siz bizim köylü topraklarımızı işgal ediyorsunuz, biz de şirketinizin lokallerini işgal ediyoruz” dedi. Girod, amaçlarının şirket yönetimi ile görüşmek olduğunu belirtti.

İşgalci şirket yönetimi ise, eylemin yönteminden rahatsız oldu ve proje konusunda kamu istişarelerinin halen devam ettiğini söyledi. Şirketin bir sözcüsüne göre, jandarmaya ait araçların tekerlekleri de patlatıldı. İşgal eylmi bir saat sürdü. 

SoLarzac isimli proje etrafındaki istişareler 16 Nisan’da başladı ve 23 Temmuz’a kadar sürecek.

Larzac, halk mücadelelerinin sembolü olarak önem kazanıyor. 1971 yılında dönemin Fransız hükümet, askeri kamp alanlarını genişletmek için Larzac’a el koymak istedi. Köylüler bu projeye karşı çıtı ve 10 yıl boyunca sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştirdi. 1981’de yeni Cumhurbaşkanı François Mitterand, projeyi iptal etti.

8-10 Ağustos 2003’de Larzac platosu büyük bir küreselleşme karşıtı harekete de ev sahipliği yaptı. Bu buluşma Köylü Konfederasyonu ve sendikal kolektiflerin çağrısıyla gerçekleşti. 200 bini aşkın kişi üç gün boyunca, ticaretin liberalleşmesinin günlük yaşam üzerindeki etkilerini tartıştı.