Lavrov: Ukrayna silah bırakırsa müzakereye hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’nın “silah bırakması” halinde müzakerelere hazır olduklarını açıkladı.

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekat başlatmasından bir gün sonra basın toplantısı düzenleyen Lavrov, "Ukrayna silahlı kuvvetleri çağrımızı duyar duymaz ve silahlarını bırakır bırakmaz her an müzakerelere hazırız" dedi.

Dışişleri Bakanı ayrıca Rusya’nın amacının Ukraynalıları “baskıdan kurtarmak” olduğunu savundu. Bu açıklama Rusya’nın mevcut iktidarı devirme niyetinde olduğu şeklinde yorumlandı.

Lavrov, Başkan (Vladimir) Putin, Ukrayna'yı askerden ve Nazilerden arındırmak için bu özel askeri operasyonun kararını aldı, böylece bu baskıdan kurtulan Ukraynalılar geleceklerini özgürce seçebilirler” dedi.

Hiç kimsenin Ukrayna’yı işgal etmekte olmadığını söyleyen Lavrov, “Operasyonun amacı açıktır: Silahsızlandırma ve Nazilerden arındırma” diye ekledi.

Rusya ordusu, savaşın ilk gününde 11’i hava sahası olmak üzere 74 askeri tesisi ve 18 hava savunma radar sistemini imha ettiklerini açıkladı.

Ukraynalı yetkililer ve batılı askeri kaynaklara göre Rus güçleri karadan başkent Kiev’e yaklaşıyor. Başkentte gece boyunca patlama sesleri geldi.

Ukrayna ordusu Facebook sayfasında yaptığı açıklamada Rus birliklerinin kuzey doğu ve doğudan Kiev’e ilerlediğini belirtti.

Rusya 1986’da tarihin en büyük nükleer faciasının yaşandığı Çernobil Merkezi’ni de kontrol altına aldı.

Kremlin Sarayı ayrıca Batılıların yaptırım kararlarına karşı “simetrik veya asimetrik” yanıt vereceklerini açıkladı.

Rusya içerisinde ise savaşa karşı düzenlenen protesto eylemleri sırasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne göre 1800’ü aşkın kişi gözaltına alındı.