Libya’da anlaşmaya rağmen sahada değişen bir şey yok

Libya krizine ilişkin BM çatısı altındaki müzakereler çerçevesinde birleşik hükümet kurulmasına rağmen askeri açıdan sahada değişen bir şey olmadı. Paralı askerler birleşme önünde engel olarak görülüyor.

Libya’nın doğusundaki hükümet ile Trablus merkezli hükümet, BM’nin desteği ile aralık ayındaki genel seçimlere kadar birleşik geçiş hükümeti kurdu. Bu hükümet, 2011’da Muammer Kaddafi’nin NATO ülkeleri tarafından kanlı bir şekilde devrilmesi ardından başlayan kaosa son vermek için bir şans olarak görülüyor.

Cenevre’de mart ayı başında ilan edilen ve “tarihi” olarak nitelenen birlik hükümetinin başında Abdulhamid Dbeybah yer alıyor. Yeni yönetim hükümet ve Başkanlık Konseyi’nden oluşuyor. Bölünme sayfasını kapatma iddiasındaki hükümet, 24 Aralık’ta öngörülen genel seçimlere kadar geçiş görevi görecek.

ASKERİ AÇIDAN DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

Kağıt üzerinde her şey iyi görünse de, sahada henüz aynı sonuçları vermedi. İsviçre medyası RTS’nin Libya’ya gönderdiği gazeteci Maurine Mercier, “BM’nin basın açıklaması ile Libya realitesi arasındaki uçurumu görmek şaşırtıcı” diyor.

RTS’nin haberine Mercier, “Gerçek şu ki, ülke son derece bölünmüş durumda: doğuyu batıya bağlayan ana yol ekseni halen kapalı. Her iki tarafta da silahlı gruplar karşı karşıya.  Belki siyasi bir uzlaşı var ama askeri açıdan, ki önemli olan da bu, kesinlikle şimdilik değişen bir şey yok” diye ekliyor.

LİBYA HÜKÜMETİNİN ‘PARALI ASKER’ ÇAĞRISI

Libya’nın yeni hükümeti perşembe günü yaptığı açıklamada ülkedeki tüm paralı askerleri “derhal” çekilmeye çağırdı. Bu çağrı, Fransa, Almanya ve İtalya dışişleri bakanlarının Trablus’a sürpriz ziyareti sırasında yapıldı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de çarşamba günü yaptığı açıklamada Syrte etrafı ve Libya’nın merkezinde yabancı unsurların ısrarlı varlığına ilişkin bilgilerin derine endişe yarattığını belirtmişti.  BM’ye göre halen 20 bin dolayında yabancı asker ve paralı asker aktif durumda.

PARALI ASKERLER BİRLEŞME ÖNÜNDE ENGEL

Mercier, “Sahada durum herkes için nettir. Ülkenin birleşmesini engelleyen, Rusya ve Türkiye’nin kendi kamplarını güçlendirmek için gönderdiği paralı askerlerdir. Bu iki ülke ve daha başkaları Libya topraklarında vekalet savaşı yürütüyorlar” ifadelerini kullanıyor.

Gazeteci Mercier şöyle noktalıyor: “Libyalılar barış ve tek bir ülke istiyorlar, artık savaş istemiyor. Silahlı grupların da çoğu barış istiyor. Ama kaderlerinin kendi ellerinde olmadığını da biliyorlar.”